Szegedi ArcokVideo365

Ritkán látni ilyet – videón, ahogy több tucat busa ugrándozik a magasba a Tiszán

“Ritkán látni ilyet a Tiszán” – írta szerdán este szerkesztőségünknek Ádám, aki egy videót is csattintott az üzenete mellé. Mint kiderült, előző hétvégén kapta lencsevégre, amint több tucat busa, valószínűleg valamitől megriadva a magasba ugrik a vízben.

Ádám beszámolója szerint Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatnál készült a videó. “Busák vonulása látható, ritka jelenség, de ha előfordul, akkor általában az évnek ebben az időszakában szokott. Kiváltó oka hajó, és a kajakosok mozgása volt” – írta szerkesztőségünknek. Köszönjük a videót! Itt tudod megsasolni a nem mindennapi látványt:

@szeged365

Ritkán látni ilyet a Tiszán – több tucat busa kezdett “ugrálásba” a vízben, Ádám olvasónk lencsevégre is kapta őket!

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

NEM AZ ELSŐ ESET, HOGY SZEGEDEN CSAK ÚGY UGRÁNDOZNAK A BUSÁK

Ádám igazi különlegességet videózott le, de nem az első eset, hogy hasonlót kapnak lencsevégre. 2021-ben egy horgász gumicsónakjába pillanatok alatt 32 busa ugrott be Szegednél, majd ugyanabban az évben az MVM Szeged VE kenus alapcsoportját lepték meg hasonló attrakcióval a halak a Tiszán:

KOMOLY SÉRÜLÉST IS TUDNAK OKOZNI A FICÁNKOLÓ HALAK

A vízből történő tömeges kiugrás a fehér busára jellemző, laikusként nyugodtan fogalmazhatunk úgy: menekülési stratégiájának része. A másik Magyarországon megtalálható faj, a pettyes busa inkább a mélybe húzódik a veszély elől. Amikor ugyanis a víz alatt támadás éri a halakat, őrült felszín alatti vágtába kezdenek, miközben a víz színe fölé ugrálva el-eltűnnek a vadász szeme elől, ezzel még tovább fokozzák a káoszt. Az emberi tevékenység persze itt is bezavar: a csónakmotorok keltette hangok és rezgések váltják ki belőlük a viselkedést, ráadásul láncreakcióról van szó: ha egy-két hal elkezd “ugrálni”, a többiek is megijednek, és százával vetik magukat a levegőbe – mondta a 24.hu-nak korábban Vitál Zoltán.

A szakember szerint inkább érdekes, mint csodálatos látvány, illetve meglehetősen veszélyes, ha az ember a vízen van. A legrosszabb, ha két csónak halad egymás mögött kis távolságban vagy mondjuk vízisíelőt húz maga után, mert így az első motor által megriasztott busák a mögötte érkezőt kapják telibe. Még egy 2-3 kilós hal is keményen fejbe tudja vágni az embert, de a fehér busa méteresre és 15-20 kilósra is megnő. Az ilyen találkozásoknál csak a vakszerencsén múlik, mekkora baj sülhet ki belőle a csonttöréstől az ájuláson, vízbe esésen keresztül ki tudja meddig.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb