Mindenmás

Napi pakk: nyárias meleggel és zivatarokkal indul a csillagászati ősz Szegeden

Hivatalosan is itt a 2023-as ősz! Az őszi napéjegyenlőség alkalmából kapunk egy kis napsütést, majd késő délutántól egy hullámzó hidegfront söpri ki a 30 fok feletti hőmérsékletet Szegedről, záporokat, zivatarokat hozva a térségünkbe. A kicsit csapadékosabb időjárás mellett természetesen programokból sem lesz hiány, telis-tele leszünk kikapcsolódási lehetőségekkel Szegeden. Mutatjuk, mit hoz a szombat városunkba, itt a napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS A CSILLAGÁSZATI ŐSZ KEZDETE

Nagyon boldog névnapot kívánunk Nektek: Tekla, Ila, Ildikó, Ilona, Ilonka, Ilus, Lina, Linett, Linetta, Líviusz, Őszike és Telma! Érdekességek:

  • Ma van az őszi napéjegyenlőség, azaz a csillagászati ősz kezdete. Napéjegyenlőségnek nevezzük azt, amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. A szeptemberi napéjegyenlőség napja szeptember 22., illetve szeptember 23.. Az északi féltekén őszi napéjegyenlőségnek, a délin tavaszi napéjegyenlőségnek nevezik. A két félgömbön ez a csillagászati ősz, illetve a csillagászati tavasz kezdete is egyben.
  • Sőt, hogy a csillagászatnál maradjunk, eláruljuk, hogy 177 éve pontosan ezen a napon fedezték fel a Neptunusz bolygót. A bolygót először két német csillagász, Johann Gottfried Galle és Heinrich d’Arrest regisztrálta. A francia tudós, Urbain Le Verrier útmutatását követték, aki az Uránusz keringési rendellenességeiből pontosan meghatározta a zavar okaként feltételezett Neptunusz bolygó helyét. A számítások alapján Johann Galle német csillagász 1846. szeptember 23-án mindössze félórás kereséssel, a jelzett helytől 1 fok távolságra az új bolygót meg is találta. Le Verrier és Galle felfedezése után hoztak nyilvánosságra az angol csillagászok olyan dokumentumokat, amelyek szerint John Couch Adams angol matematikus már 1845 szeptemberében megadta a Neptunusz égi helyét, mindössze fél foknyira a Le Verrier megjelölte koordinátáktól. A dokumentumok nyomán Le Verrier kénytelen volt lemondani a felfedezés elsőbbségéről.

HULLÁMZÓ FRONTRENDSZER HOZ ZIVATAROKAT SZEGEDRE

A hétvége időjárását egy hullámzó frontrendszer alakítja majd, így izgalmakban bőven lesz részünk. Az előrejelzések szerint a nyugati országrészbe szombat hajnalban érkezik a front, majd reggel, délelőtt már a középső tájakon is szükség lehet az esernyőkre. Keleten, délkeleten, Szeged környékén még hosszabb napos időszakok lehetnek, a Viharsarokban akár 33-34 fok is lehet, ide majd a késő délutáni, esti órákban érkeznek a záporok, zivatarok. A zivatarok kialakulásának veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat már pénteken kiadta a narancssárga riasztás Csongrád-Csanád Vármegyére.

RENGETEG PROGRAM LESZ A HÉTVÉGÉN

Egy kicsit borongós, a megszokottól hűvösebb időjárást tartogat a hétvége Szegeden. Ami viszont jó hír, hogy ennek ellenére sem kell attól tartanunk, hogy nem lesznek programok a gyönyörű városunkban, hiszen:

  • az éjszakai élet pezsegni fog,
  • szombaton lesz egy tuti futós-úszós kalandtúra a Maty-éren,
  • sőt, ma indul a Szent Gellért Fesztivál is,
  • és egy szupi méhes kalandtúrán is részt vehetünk Szegeden.

Összeszedtük a legtutibb programokat a hétvégére:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb