Mindenmás

Megújult hazánk egyik gyöngyszeme, a Zichy-kastély és a Trianon Múzeum

Kiváló kikapcsolódást nyújthat Várpalota mindazon szegedieknek, akik szeretnének az őszi hónapokban kirándulni, és hazánk kincseit felkutatni. Mint megtudtuk, 582 millió forintból újult meg a várpalotai Zichy-kastély és a falai között működő Trianon Múzeum is. Létfontosságú állagvédelmi és felújítási célú beavatkozások valósultak meg.

Megújult többek között a műemléki védettségű épület teljes homlokzata, új, hőszigetelt üvegablakok kerültek beépítésre. A felújítás egyik központi eleme az épület új fűtési rendszerének kialakítása volt, amely lehetővé teszi, hogy a múzeum főszezonon kívül, ősztől tavaszig is komfortos körülmények között fogadhasson látogatókat.

AJÁNDÉKBOLT ÉS KÁVÉZÓ IS LETT

Mindezek mellett kialakítottak egy ajándékboltot, egy ruhatárat, egy kávézót, valamint akadálymentesítés történt és rendezvényterek létrehozására is van lehetőség ezentúl a kastélyépületben. A Trianon Múzeumban megújultak a kiállítási tartalmak is, részben a korábbi tárlatok újragondolásával, modernizálásával, részben teljesen új elképzelések megvalósításával.

A Trianon Múzeum feladata a Kárpát-medence 19-20. századi magyar történelmének még fellelhető – kiemelten és célzottan a világháború, a trianoni békediktátumhoz vezető, annak előzményeivel kapcsolatos illetve a békeszerződéssel és annak mind a mai napig tartó következményeivel foglalkozó – tárgyi anyagainak, nyomtatott- és írásos dokumentumainak összegyűjtése, rendezése és feldolgozása, nyilvántartása és kutathatóvá, illetve „láthatóvá” tétele, röviden: értékmentése.

PIHENÉS, ISMERETSZERZÉS ÉS MINŐSÉGI IDŐTÖLTÉS

A megvalósult fejlesztés célja Várpalota és az egész ország egyik emblematikus épületének, a Zichy-kastélynak a rehabilitációja volt, valamint

  • a nyújtott turisztikai szolgáltatások körének bővítése,
  • 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó, egyedi turisztikai attrakció kialakítása, mely a látogatók számára a kulturált pihenést, ismeretszerzést és a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb