Mindenmás

Meghalt mindenki Dumbledore-ja, Sir Michael Gambon

Tavaly Robbie Coltrane, a Harry Potter-filmek legszerethetőbb alakja hagyott itt bennünket, most pedig 82 éves korában meghalt Sir Michael Gambon színész is, aki a varázsló filmekben Dumbledore-t alakította.

Sir Michael Gambon felesége és fia, Fergus Gambon nevében Clair Dobbs publicista közleményt adott ki, melyben azt írták: “megrendülten jelentjük be Sir Michael Gambon elvesztését.”

BÉKÉSEN HUNYT EL

„A szeretett férj és apa, Michael békésen hunyt el a kórházban, felesége, Anne és fia, Fergus mellett, tüdőgyulladás következtében. Kérjük, hogy tartsák tiszteletben a magánéletünket ebben a fájdalmas időszakban, és köszönjük a támogatást és a szeretetet kifejező üzeneteket” – olvasható az Index szerint a közleményben.

ÍRORSZÁGBAN SZÜLETETT

Sir Michael John Gambon 1940. október 19-én született Dublinban, Írországban. Hosszú színészi pályafutása során rengeteg díjat nyert, ám a legnagyobb megtiszteltetés 1999-ben érte, amikor II. Erzsébet királynő a színészetért tett szolgálataiért lovaggá ütötte. Gambon – ahogy a legtöbb brit színész – rengeteg Shakespeare-műben szerepelt: játszott többek között az Othellóban, a Hamletben és a Macbethben is.

1997-ben debütált a Broadwayn David Hare Skylight című darabjában, amivel jelölték a legjobb színészi alakításért járó Tony-díjra. Tizenháromszor jelölték Olivier-díjra, ebből háromszor el is vitte a megtisztelő elismerést. 60 éves pályafutása során rengeteg kiváló filmben szerepelt, ám a legnagyobb népszerűséget a Harry Potter filmekben szerezte magának, amikben a 2002-ben elhunyt Richard Harris után Albus Dumbledore karakterét játszotta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb