Közélet

Vasárnap órát állítunk, kezdődik a téli időszámítás

Bár az Európai Unió néhány éve bejelentette, hogy eltörli a nyári és a téli időszámítást, és egységes időszámítást fogad el, ez még nem történt meg, így idén is át kell majd állítani az órákat.

Európában, így Magyarországon is idén október 29-én ér véget a nyári időszámítás, ami azt jelenti, hogy az október 28. és 29. közötti éjszaka hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat.

NEM TUDNI, MIKOR SZŰNIK MEG

Mint a Szabad Magyar Szó írta, egyelőre nem tudni, hogy az EU mikor szünteti meg az óraátállítást, de például a szomszédos Horvátországban, amely az Unió tagja, 2026 végéig van érvényben a nyári és téli időszámítás szabályozása.

Sokan várják már az óraátállítás eltörlését, hiszen korábbi felmérések alapján 10-ből 9 magyar megszüntetné a kétféle időszámítást. 2018-ban történt az a népszavazás, amelynek keretében megkérdezték az EU lakosságát, mi a véleményük az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük is a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora, írtuk meg korábban.

KITOLTÁK A HATÁRIDŐT 2024-IG

Eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást. Azonban a világnak kisebb gondja is nagyobb volt 2020-ban annál, hogy erről döntés szülessen, így a határidőt kitolták 2024-ig.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb