Közélet

Végre egy jó hír? Brüsszel feloldja a Magyarországnak járó uniós források egy részét (frissítve)

Magyarország november végéig megkaphatja a neki járó uniós források egy részét, írta kedden a Financial Times. A lapnak három megszólaló beszélt arról, hogy az Európai Bizottság így biztosítaná az Orbán-kormány támogatását az évvégi költségvetési kiigazításhoz és az Ukrajnának adott segélyekhez.

Az Európai Bizottság mintegy 13 milliárd eurónyi uniós támogatást oldhat fel Magyarország számára november végéig – írja a Financial Times három, a tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva. Közülük ketten azt mondták, hogy a folyósítást részben az a szándék indokolta, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves, közös uniós költségvetés növeléséhez.

66 MILLIÁRD EURÓVAL NÖVELNÉK AZ EU KÖZÖS KÖLTSÉGVETÉSÉT

Az Index szerint az Európai Bizottság 66 milliárd euróval növelné az EU közös költségvetését, amelynek egy része hozzájárulna a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós, pénzügyi támogatási programhoz. A tavaly december óta befagyasztott pénzeszközök felszabadítása győzelmet jelentene Orbán Viktor miniszterelnök számára, aki megfogadta, hogy addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg Magyarország nem fér hozzá saját uniós forrásaihoz.

A névtelenségüket kérő tisztségviselők elmondták, hogy Magyarország májusban igazságügyi reformokat vezetett be a brüsszeli követelésekre válaszul, amely lehetővé tenné a bizottság számára 13 milliárd euró felszabadítását, a befagyott finanszírozás több mint felét. Stefan de Keersmaecker, a bizottság szóvivője elmondta, hogy Brüsszel szeptember 26-án levélben fordult a magyar kormányhoz, hogy „felvilágosítást” kérjen a reformok egyes részleteiről. “Amint Magyarország válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja az értékelést” – tette hozzá.

A HÍRT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG IS MEGERŐSÍTETTE

A hírt az Európai Bizottság sajtószolgálata a Portfoliónak is megerősítette. A lap a brüsszeli tisztviselőktől megtudta, a vitás kérdések a Kúria automatikus ügyelosztási rendjére, valamint az Országos Bírói Tanács működésére vonatkoznak, főként arra, hogy mennyire biztosított, hogy a testület függetlenül működhessen az Országos Bírói Hivataltól. Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón arról beszélt, hogy a bizottság arra kíváncsi, hogy „mikor festették utoljára az OBT irodáit”, azonban mint a válaszból kiderült, ilyen kérdések egyáltalán nem szerepelnek a tisztázandó ügyek közt.

A lapnak emellett informálisan több diplomata is jelezte, hogy valótlan Orbán Viktor Kossuth rádióban tett állítása, miszerint a lengyel választásoktól függenének a kifizetések. A bizottságnak 90 napja van lefolytatni a vizsgálatot attól kezdve, ha a kormány válaszol a feltett kérdésekre.

FRISSÍTVE: MEGSZÓLALT NAVRACSICS TIBOR

Optimista voltam az elmúlt másfél évben is a tárgyalások menetét tekintve, ezek a sajtóhírek megerősítenek ebben – kezdte doorstep sajtótájékoztatóját Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, miután futótűzként terjedt el a hazai és a nemzetközi sajtóban a Financial Times értesülése, amely szerint Brüsszel november végéig feloldhatja a Magyarországnak járó uniós források egy részét, mintegy 13 milliárd eurónyi kohéziós támogatást.

“Abban bízom, az év végéig mindenképpen megszületik a megállapodás az Európai Bizottsággal, amely ténylegesen is lehetővé teszi, hogy hozzáférjünk az uniós forrásokhoz, ne pusztán az előlegekhez, hanem a projekteket is finanszírozni tudjuk” – bocsátotta előre az egykori uniós biztos, akinek a miniszteri portfóliójának meghatározó része az európai uniós források felhasználása. Sietve hozzátette ugyanakkor: tekintettel arra, hogy sajtóhírekről van szó, várják az uniós intézményrendszer oldaláról, hogy megerősítsék, valóban látnak lehetőséget az egyezségre.

UKRAJNA TÁMOGATÁSA

„Mi a magunk részéről annyit tehetünk, hogy a legutóbbi, egészen pontosan múlt heti bizottsági kérdéseket a lehető legrészletesebben megválaszoljuk. Mivel ezek már alapvetően technikai jellegűek, reményeink szerint az EU számára is megnyugtatóak lesznek” – folytatta Navracsics, példaként felhozva az Országos Bírói Tanács munkafeltételeinek tisztázását.

A Financial Times cikke szerint a Magyarországnak járó, eddig blokkolt uniós milliárdok rendelkezésre bocsátásának az is a feltétele, hogy a magyar Országgyűlés megszavazza Ukrajna további támogatását. „Semmilyen megkeresést nem kaptunk ez ügyben. Különben is, ezek külön politikai csomagok, amelyek ugyan párhuzamosan folynak, de nem moshatók össze” – válaszolt újságírói kérdésre a szakpolitikus az Index szerint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb