Smart Szeged

Kíváncsi vagy, mit tud egy SiP ház? Az Építem az otthonom 2024 konferencián fedte fel a titkokat a KöltözzMa

Stabil, tűzálló, energiatakarékos és akkor is nyugodtan fogsz szunyókálni, ha a Balaton Sound-ot rendezik meg a szomszédodban, úgy megfogja a külső zajokat. A grafitos SiP panelekből épült gyorsházaknak szinte csak előnyük van, de még mindig rengeteg a tévképzet a társadalomban. Pontosan ezeket oszlatta el az Építem az otthonom 2024 építkezési online konferencián Nádasdi Csaba, a Költözz Ma Kft. alapító-tulajdonosa, aki kijelentette, hogy egy óriási újdonsággal készülnek: érkezik az éghetetlen SiP-panel, Magyarországon elsőként tőlük.

Mint a rangos online konferencián elhangzott, a Szeged mellett működő KöltözzMa csakis grafitos SiP panelekkel dolgozik, ebben hisznek, sőt, az úttörő technológia az egész országban a védjegyük lett. Mint Nádasdi Csaba megjegyezte, az óriási szerelőcsarnokot is felvonultató, deszki telephelyük egyben az egyik kedvenc bemutatóhelyük is, ugyanis olyan (SiP paneles) épületben dolgoznak, amely jól mutatja, mire számíthatunk tőlük.

FELÉPÍTÜNK EGY HÁZAT 98%-BAN LEVEGŐBŐL? FOGD MEG A SÖRÖM!

„Csakis grafitos SiP panelekkel foglalkozunk, mondhatni, hogy ez a Költözz Ma nevéhez is fűződik” – jelentette ki Csaba, aki a technikai részleteket is ismertette. A zárt cellás gyöngyökből álló anyag és 98%-a levegő, ami az egyik legtermészetesebb és legjobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező dolog a Föld nevű bolygón. Ezen cellákba kerül be a grafit, amelynek a lényege, hogy a fal végül veszít a hővezető tulajdonságából, ezzel jobb lesz a hőtartása, amit ugye mondanunk sem kell, hogy miért hasznos, ha beköszön a rezsidémon. Mint magyarázta, az sem utolsó, hogy az általuk használt anyag vízgőz-diffúziós hatása megegyezik a fáéval, így nem jelentkezik az úgynevezett “zacskó” hatás sem.

A Költözz Ma az építés során fát is használ, ami szintén a legjobb a piacon. Nem recseg, nem ropog, nem kérges és nincsenek benne göcsök.

TŰZÁLLÓ, VÍZÁLLÓ, PENÉSZÁLLÓ… MARADT MÉG VALAMI?

A grafit mellett magnéziumot is használnak, amely rengeteg tekintetben jobb, mint a klasszikus OSB. Csaba a konferencián egy szusszra sorolta az összes előnyét:

  • tűzálló,
  • édes- és sósvíz álló,
  • rothadás és penész álló,
  • környezetbarát,
  • kloridmentes
  • és hangszigetelésben a 12 mm-es tábla 29 decibelt tud megfogni, de ezt az értéket egyéb szigeteléssel 50-60 decibel köré is fel tudják húzni.

FALAK ÉS TETŐ, CSAK ENNYI KELL, NEM? NEM!

Mint az Építem az otthonom 2024 építkezési online konferencián elhangzott, a Költözz Ma cég mindenre gondolt, amikor a házépítés szóba került. Öntapadó kátránnyal vízzáró réteget hoznak létre, hogy eső után ne ázzon fel a fal. Sőt, mivel a rendszer mindegyik részét ők gyártják, teljesítmény-nyilatkozatot is ki tudnak állítani minderről, ami azért ez nem rossz garancia.

Tetőből szeglemezes rendszert alkalmaznak, ami Csaba elmondása szerint már csak azért is szerencsés, mert az 35 m-ig önmagát is képes megtartani, így egy nagyobb nappalit sem kell megszakítani tartó oszlopokkal.

Ez utóbbira az egyik legjobb példa az volt, amikor a deszki KöltözzMa csapata egy egészen különleges, közbenső alátámasztás nélküli szeglemezes tetőt épített a Szőregi Sportpálya sportöltözőjére, olyat, amely csakis az épület két oldalán támaszkodik meg. Elugrottunk megörökíteni a nem éppen hétköznapi pillanatot, közben pedig még azt is megtudtuk, hogy a felhasznált anyag még egy nemzetközileg elismert, a felelős erdőgazdálkodást igazoló FSC tanúsítvánnyal is rendelkezett.

SZIGETELÉS, HOGY NE AGGÓDJ A FŰTÉS MIATT SE

A Költözz Ma Steico Zell farost-szigetelőt használ, aminek köszönhetően 12 óra alatt mindössze 1 fokot hűl ki az általuk épített otthonunk.

„A külső szigetelésben teljesen át fogunk térni arra, hogy nálunk minden grafit lesz, amivel passzív ház alatti értékeket tudunk majd elérni.”

– tért ki Csaba a szigetelési rendszerük sajátosságaira.

TESZT A LELKE MINDENNEK: TŰZ, FÖLDRENGÉS, LÉGTÖMÖRSÉG, IDE VELÜK!

A konferencián szóba kerültek a KöltözzMa rendhagyó, egyben nemzetközi viszonylatban is teljesen egyedülálló tesztjei, amelyekről a Szeged365-ön is rendszeresen beszámolunk. Semmit sem bíznak a véletlenre és A1-es tűzvédelmi besorolás ide vagy oda, simán felgyújtanak egy házat, csak hogy teszteljék, valóban tűzálló-e.

Az utóbbi valahogy így történt, pár hete, Földeákon:

Kevésbé látványos, de ugyanolyan fontos a légtömörség teszt, ami megmutatja, hogy egy házban mennyiszer cserélődik ki a levegő 1 óra alatt. Mint Csaba elmondta, a passzív házak értékét egy tizeddel teljesítette túl a Költözz Ma által épített ház.

„Mindig az a kérdés, hogy elbírja-e a konyhabútort? Na, mi ezt is leteszteltük. Mit bír el a fal? 600 kiló volt rárakva 2 darab konzolra, aminél 24 óra alatt 0,5 mm volt a kimozdulás. A konyhabútort simán elbírja, de még azt teszteltük, hogy ütésre mit bír a fal. 10J ütés esetén 1,3 mm a benyomódási mélység. Hozzávetésnek egy fúrókalapács 6J energiával dolgozik, amivel már lebontunk egy falat.”

– közölte Csaba a tesztek eredményeit.

Ha már témánál vagyunk, talán az egyik legérdekesebb tesztjük a földrengés-szimulációs verzió, amelyről még Magyarósi Csaba is tudósított.

Egy valós földrengést szimuláltak, amihez elhívtak egy rengésdiagnosztikai szakértőt. Végül egy 5-ös erősségűnek megfelelő földrengést idéztek elő, amit kétszer is kibírt a ház.

ENGEDÉLYEK, VILÁGÚJDONSÁG ÉS EGY KIS MATEK A VÉGÉRE

A szabály az szabály, főleg Magyarországon. A Költözz Ma büszke is arra, hogy a magyarországi gyártók közül az elsők között kapták meg a teljesítmény állandósági tanúsítványt az OSB falakra. A magnéziumos rendszer engedélyeztetés alatt van, de a fentiekből kiindulva azt is simán megkapják.

„Éghetetlen SIP Panel még nem volt Magyarországon. Ez egy elég nagy újdonság lesz.”

– vázolta a közeljövőről szóló terveiket Csaba.

Abból, hogy mennyi az annyi, Csaba nem csinált a konferencián (sem) titkot, sőt, az összeget is elmondta.

„Nettó 420 és 430 ezer Ft per négyzetméter áron dolgozunk, amiből kulcsrakész házat húzunk fel. Ezt azért tudjuk megtenni, mert saját embereink vannak. Plusz, mi vagyunk a gyártók, így a téglához képest sokkal olcsóbban megalkotunk egy házat, ráadásul minőségi alapanyagokból”

– válaszolta a vállalkozó ezt arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy SIP ház.

A konferencia és a KöltözzMa-előadás teljes anyagát ITT találod meg videós formában.

A forradalmian új megoldásokkal dolgozó, tetőszerkezeteket és SIP paneles gyorsházakat egyaránt építő vállalkozást IDE kattintva találod meg, az oldalukon egy profi kalkulátort is találsz, ahol építkezés előtt pontosan ki tudod számolni, mennyi az annyi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb