Smart SzegedVideo365

Itt a nagy KöltözzMa földrengés teszt: a Richter-skála szerinti 6-os erősségű katasztrófát idéztünk elő Deszken, hogy megtudjuk, mit bír ki egy gyorsház (dupla videóval)

Gyorsház, olcsón, gyorsan, extrém alacsony rezsiköltségekkel? Létezik, de szerintünk ezt már tudják a Szeged365 olvasói. A rengeteg előny dacára rengeteg pletyka kering a SiP paneles házak körül, amelyeket a deszki KöltözzMa csapatával közösen oszlatunk el, havonta jelentkező videóblog szériánkban. Az eddigi epizódokban építettünk fel házat 24 óra alatt, sőt, gyújtottunk is fel egyet, a mostani viszont még az előző kettőnél is őrültebb küldetést hoz vasárnap estére: egy speciális eszköz segítségével földrengést generáltunk Deszken, hogy kipróbáljuk, mit tud a KöltözzMa forradalmian új technológiája. Fontos megjegyezni, hogy a mért 5-ös, 6-os földrengés nem sokkal enyhébb, mint az év első felében Törökországot sújtó katasztrófa, ennél a szintnél a hagyományos házak többsége már összedől. Hogy mi lett az MgO SiP paneles gyorsház sorsa, péntek este már elspoilereztük egy rövidebb Szeged365 cikkben, most viszont mutatjuk az összes részletet!

GYORSHÁZ, OLCSÓN, EXTRÉM ALACSONY REZSIKÖLTSÉGEKKEL? LÉTEZIK, RÁADÁSUL PONT SZEGED MELLETT GYÁRTJÁK

SIP, avagy Structured Insulated Panel. Az egyedülálló, rendkívül stabil és környezetbarát építési rendszer az utóbbi évek építőipari slágere lett, melynek segítségével rövid idő alatt lehet tartós, alacsony energiafelhasználású, költséghatékony házakat építeni, a klasszikus téglaháznál 20%-kal kedvezőbb áron. A műfaj egyik nagyágyúja a Szeged melletti Deszken működő KöltözzMa, akik egyedülálló megoldásként grafitos, magnézium-oxidból készülő SIP házakat húznak fel, döbbenetes, de akár 24 (!!) óra alatt. A szerkezeti csomag része a főfalakon és válaszfalakon túl a szintén általuk gyártott teljes tetőszerkezet.

TÉVHIT-GYILKOLÁSZÁS, KÖLTÖZZMA MÓDRA

Annak dacára, hogy a környezettudatos, pénztárcabarát újdonság tornádóként söpört végig az építőiparon, még mindig rengeteg a tévhit, az újhullámos építőipari cég két vezetője, Nádasdi-Sándor Szilvia és Nádasdi Csaba a fejükbe vették, hogy egészen különleges módon oszlatják el ezeket:

videósorozatot indítottak, amelynek havonta jelentkező epizódjai egy-egy, a gyorsházakkal kapcsolatos hoax-ot hivatott kiiktatni könnyen érthető, látványos módon.

A felvételek a Szeged365 mellett a KöltözzMa TikTok és Facebook csatornáin és a TV2 Konstruktíva című építőipari műsorában is megjelennek, de a cikkünk témáját adó szerdai forgatáson Magyarország első számú vloggere, Magyarósi Csaba is részt vett. A legutóbbi teszt során egy 50%-ban a klasszikus, OSB technológiából felépített, 50%-ban pedig a KöltözzMa féle grafitos, magnéziumos SiP panelből felhúzott gyorsházat gyújtottak fel Nádasdi Csabáék, azt kutatva, vajon melyik verzió bírja tovább a lángok ostromát:

FÖLDRENGÉS, DESZKEN? NYUGALOM, NEM KELL ÓVÓHELYRE MENEKÜLNÖD…

A legújabb, szerdán megejtett teszt helyszíne a KöltözzMa deszki telephelye volt, ahol egy két szintes, grafitos-magnéziumos gyorsházat húztak fel a csapattól megszokott 24 órás gyorsasággal szerkezetkész szintre. A csavar ott volt a sztoriban, hogy egy speciális, a földrengések szimulálására hivatott eszközre építették rá a házat.

Mint Rahne Eric rezgésmérési szakértőtől a helyszínen megtudtuk, a gép úgy rázta több órán keresztül a házat, mintha a Richter – skála szerinti 5-ös, 6-os amplitudójú földrengés sújtotta volna Deszket (na jó, csak az érintett házat, ami ugye, Deszken volt).

Hogy minden Szeged365 olvasó könnyedén bele tudjon gondolni, mit jelent az 5-ös, 6-os erősség, mutatjuk, hogy néznek ki a skála fokozatai (via):

MagnitúdóA rengés erejeA pusztítás mértékeHasonló erejű rengések gyakorisága
<2,0mikrorengéscsak műszerekkel érzékelhetőnaponta 8000
2,0–2,9rendkívül gyengea legtöbb ember még nem érzékelinaponta 1000
3,0–3,9nagyon gyengeáltalában érzékelhető, károkat még nem okozévente 49000
4,0–4,9gyengea csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznekévente 6200
5,0–5,9közepesa szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnekévente 800
6,0–6,9erőserősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50–80 km távolságban isévente 120
7,0–7,9igen erőssúlyos károk: házak és hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációjaévente 18
8,0–8,9nagyon erőssúlyos károk több száz kilométeres körzetben, többméteres lezökkenések, hegyomlásokévente 1
9,0–9,9rendkívüli erejű rengésrendkívüli pusztítás, megváltozik a tájátlagosan 20 évente fordul elő
≥10globális katasztrófaa földkéreg kettéreped, a törésvonalak tovább húzódnak, hihetetlen pusztításaz emberiség történetében még nem történt meg

Nádasdi Csaba, a vállalkozás alapítója azzal szemléltette a generált földrengés erejét, hogy a mostaninál gyengébb, 4.5-ös erősségű esemény akkora energiát szabadít fel, mint a Nagasaki városára 1945. augusztus 9-én ledobott 20 kilotonnás atombomba. Ahhoz, hogy ekkora terhelést kibírjon egy ház, speciális kötőelemekre és azok mérnöki pontossággal történő elhelyezésére van szükség. Mint Csaba elmondta, ezeket a különleges csavarokat nem kifejezetten a teszt miatt vetették be, alapból, az összes általuk legyártott és felépített grafitos MgO SiP gyorsháznál alkalmazzák őket.

SPECIÁLIS RENDSZERREL MÉRTÉK BE, MI TÖRTÉNT AZ ÉPÜLET SZERKEZETÉBEN A FÖLDRENGÉS SORÁN

Rahne Eric rezgésmérési szakértő a teszt előtt elmondta, hogy egy sok csatornás mérőrendszert telepítettek az épület összes szerkezeti csomópontjára, amely a rezgés sebességét, gyorsulását és spektrumát is tűpontosan méri. Az eszköz segítségével, a földrengés végeztével meg tudják majd állapítani, hogy a ház alkotóelemei közül mi az, ami fellazult a mesterséges “katasztrófa” során.

EGYMÁS UTÁN KÉT FÖLDRENGÉST IS KIBÍRT A KÖLTÖZZMA-TURBÓHÁZ

A teszt nagyjából egy órán át tartott, a legfontosabb, szemmel (és kamerával is) látható eredmény az volt,

hogy a KöltözzMa-féle gyorsház látszólag különösebb károk nélkül vészelte át a földrengést, egyben maradt, bár szinte az összes tányér, bögre, borospohár összedőlt benne.

Mindezt úgy, hogy Nádasdi Csaba elárulta, hogy egy nappal a csapatunk – és a velünk szimultán forgató TV2 és Magyarósi Csaba – érkezése előtt már lejátszották ugyanezt az eseményt, magyarán, a házuk két földrengést is kibírt egymás után.

Rehne Erik szakértő az alábbi videóban modellezte le a történteket, mint magyarázta, annak dacára, hogy a házat nem csupán rázták, hanem deformálták is, végig ellenállt, semmiféle szerkezeti kár nem keletkezett benne.

A teszt végén a rezgésmérési szakértő kijelentette:

a KöltözzMa által gyártott gyorsház kiválóan ellenáll még a földrengéseknek is.

A fenti dupla videó volt a KöltözzMa csapatával készített sorozatunk harmadik epizódja, az első kettőt ITT és ITT találod, megfűszerezve egy Construma-nagyinterjúval.

Augusztusban jön a következő teszt, a témáját nem árulhatjuk el, mindössze annyit, hogy óriásit fog ütni. Szó szerint.

A KöltözzMA forradalmian új, grafitos-magnéziumos SiP panelből készülő gyorsházait Szeged mellett találod:

Fotók: Sóti Gellért

Videók: Magyar Andor, Galyas Richárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb