Közélet

Botka László: “Mi az aradi vértanúk szellemi örökösei vagyunk” – ma van az Aradi Vértanúk Emléknapja, megemlékező ünnepség is lesz Szegeden

Katonai tiszteletadás mellett, Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Kajári Ferenc vezérőrnagy a Honvéd Vezérkar főnőkének helyettese jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Aradi Vértanúk Emléknapján, péntek reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A nemzeti hősöknek előtt tisztelgésként nem csak Budapesten, hanem Szegeden is megemlékezést tartanak ma.

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján Budapesten. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái végezték. A ceremónián közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály tagjai is.

MINDIG, MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KI FOGUNK ÁLLNI A SZABAD, SZOLIDÁRIS MAGYARORSZÁGÉRT

Az Aradi Vértanúk Emléknapja alkalmából Szeged polgármestere, Botka László is megszólalt. Így írt a közösségi oldalán ma: “Mi az aradi vértanúk szellemi örökösei vagyunk. Mi az 1848-as szabadságharc és forradalom feltétlen hívei vagyunk. Hiszünk a szabadságban, az egyenlőségben és a testvériségben. Tisztelettel, méltósággal emlékezünk az aradi tizenhárom és Batthyány Lajos mártír halálára. Mindig, minden körülmények között ki fogunk állni a szabad, szolidáris, európai Magyarországért. Gyönyörű, büszke, független városunkért! Tisztelet a hősöknek, akik életüket adták a szabadságért, a magyar hazáért!”

A MAGYAR NEMZET GYÁSZNAPJA, OKTÓBER 6

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra – Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra -, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉS SZEGEDEN

Ahogy minden évben, úgy idén szerveznek megemlékezéseket és koszorúzásokat Szegeden. Az önkormányzat reggel 10-kor Kiss Ernő emléktáblájánál koszorúzott, majd 11-kor Osztróvszky József egykori polgármester szobránál. 16.45-kor lesz koszorúzás Batthyány Lajos miniszterelnök szobránál, 17.00-kor pedig megemlékező ünnepség az Aradi vértanúk terén.

Forrás: MTI, Botka László FB. Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb