Kikapcs

Marco Rossi portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás Szegeden, a labdarúgóedző a sípját ajánlotta fel a kép elkészítéséhez

Már csütörtökön megérkezett Marco Rossi Szegedre, ma pedig magyar állampolgárságot kapott labdarúgó szövetségi kapitány portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás a Fekete házban, Ördögh László festőművész alkotását pénteken helyezték el a tárlaton.

A labdarúgóedző sípját ajánlotta fel a kép elkészítéséhez. Ördögh László festőművész Veni Vidi Vi(n)ci című portréja a mesterséges intelligencia bevonásával készült (Leonardo da Vinci az Anghiari csata című képének inspirációja nyomán). A szövetségi kapitány portréjának “falszomszédai” a december végéig látogatható tárlaton az Aranycsapat tagjainak relikviái; Puskás ballábas cipője, Grosics és Zakariás meze, Czibor ereklyéi és a 6-3 sípja.

ÚGY ÉRZI EZ AZ ELISMERÉS TÚL SOK, TALÁN MEG SEM ÉRDEMLI MÉG

Marco Rossi úgy fogalmazott, nem remélte, hogy az Aranycsapat tagjaival együtt mutatják be portréját. A legendás csapat tagjai – különösen Puskás Ferenc – idolok, példaképek voltak, és azok mai napig is. Úgy érzi, ez az elismerés túl sok, talán meg sem érdemli még. Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, a Kárpáti Tamás gyűjteményét bemutató Hetedhét Hungarikon című tárlatot nagyon szeretik a szegediek, májusi megnyitása óta több mint hétezren látták.

A SZENT GELLÉRT FÓRUMBAN IS JÁRT

A portréavatást megelőző este Marco Rossi életrajzírójával, Gáll Andrással beszélgetett a Napfény Műterem “hungarikonokat” bemutató sorozatán. A pénteki avatást követően pedig a Grosics Akadémiát alapító Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök meghívásának eleget téve ismerkedett meg a Szent Gellért Fórum létesítményeivel. A Móra-múzeum összegzése szerint Marco Rossi személyében – Bicskei Bertalan 2001-es szegedi közönségtalálkozóját követően – csaknem negyedszázad után látogatott Szegedre hivatalban lévő labdarúgó szövetségi kapitány. Az egyik legemlékezetesebb szövetségi kapitányi látogatás akkor történt Szegeden, amikor a legendás Aranycsapattal érkezett a dél-alföldi városba Sebes Gusztáv 1955-ben. Járt a csongrádi megyeszékhelyen az elmúlt évtizedek tekintélyes szövetségi kapitányai közül Baróti Lajos, Illovszky Rudolf, Mészöly Kálmán és Mezey György is.

Marco Rossival egy videós interjút is készítettünk ma, hamarosan jövünk vele!

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb