Közélet

Magántőkét von be a MÁV, az egyik cégük 75%-át adják el

Magántőke bevonásával válhat jobbá, egyszerűbbé a vasúti járművek karbantartásának és gyártásának folyamata a MÁV–Volán-csoportnál, miután a kormány döntése nyomán a MÁV VAGON Kft. mintegy 75 százaléka magánkézbe kerül. A cég ugyanakkor továbbra is a MÁV–Volán-csoport leányvállalata marad, így a munkavállalók foglalkoztatásának feltételeit nem befolyásolja a tulajdonosi szerkezet változása – adta hírül a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Az Index által szemlézett közleményben azt írták:

a tranzakciótól versenyképesebb, üzleti alapú működést, a döntések és a javítások átfutási idejének rövidülését, valamint a jobb anyagellátást várja a cégcsoport, amelyek révén növelhető a vasúti személyszállításért felelős MÁV-Start járműveinek üzem- és üzletképessége, végső soron az általános szolgáltatási színvonal és utaselégedettség.

A vállalat új, többségi tulajdonosa a Magyar Vagon Zrt. lesz, amely a Dunakeszi Járműjavító tulajdonosaként a magyar vasútijármű-gyártó és -karbantartó piac meghatározó szereplője.

A kormányzat célja, hogy a MÁV–Volán-csoport kötöttpályás járműveinek jelenlegi 40 éves átlagéletkorát jelentősen csökkentse, ehhez pedig korszerű járművek beszerzése és gyártása szükséges. A tulajdonosi szerkezetben történő változással a MÁV Vagon Kft. fejlesztési képességei és gyártási kapacitásai hatékonyan támogathatják e cél megvalósulását, illetve a tranzakció révén lehetővé válhat a járműgyártás piaci finanszírozása is – olvasható a kommünikében, melyből kiderült az is, hogy a szerződéskötésre várhatóan október közepén kerül sor.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb