KözéletSmart SzegedVideo365

TOP 100 Gazdasági Konferencia: Dr. Szabó Gábor kapta a kamara legrangosabb elismerését, a PICK Szeged dedikált meze pedig 1,7 millióért kelt el, melyből a Reménysugár Alapítványt támogatják

A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az Enterprise Europe Network Szegeddel közösen idén is megrendezte a TOP 100 Gazdasági Konferenciáját október 12-én Szegeden, a Szent Gellért Fórumban. A térség immáron hagyományosan legrangosabb gazdasági, társasági eseményén a vállalkozói szférát érintő legfontosabb kérdések voltak terítéken, mint például a vármegye és az ország gazdasági kilátásai, a globalizáció, a hatékony vállalati kommunikáció, valamint a mesterséges intelligencia. Kameránkkal mi is a rendezvényen jártunk, s hoztunk nektek egy kis ízelítőt a konferenciáról, s mutatjuk, kiket részesítettek idén a TOP 100 díjakban.

ÍGY ALAKULT VÁRMEGYÉNK GAZDASÁGA A SZÁMOK NYELVÉN

Dr. Kőkuti Attila, a kamara elnöke köszöntőjében rövid elemzést adott Csongrád-Csanád vármegye gazdaságáról. Nem megnyugtatóak a számok, hiszen a beruházások volumene 2023 első félévében 15%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakánál (az országos visszaesés 10%-os volt); az egy lakosra jutó GDP 259 ezer forint, ami a vármegyék közötti rangsorban a 14. helyre futja; a 49 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások termelés volumene pedig 14%-kal esett vissza.

Mind az export, mind a belföldi értékesítés is csökkent 10, illetve 15 %-kal.  Az egy lakosra jutó termelési érték 1,6 millió forint, ami 43%-kal marad el az országos átlagtól. A nemzetgazdasági ágak többségében visszaesés volt tapasztalható. A munkaerőpiac viszont stabil, a munkanélküliségi ráta mindössze 2%.

A gazdasági önkormányzat elnöke szerint gazdasági hátrányunkat részben az is magyarázza, hogy vármegyénk rendre kimaradt a nagy országos beruházási hullámokból, pedig, egy vagy több ezermilliárdos árbevételű multinacionális cég betelepülése komoly lendületet tudna adni a térség fejlődésének. Ettől még persze a vállalkozásoknak is fel van adva a lecke: kulcsfeladat a termelékenység növelése, ami csak gyökeres változtatásokkal érhető el. Ez a feltétele a további béremeléseknek is.

TOP 100 – 2,6 BILLIÓ FORINT

A gazdasági konferencia keretében mutatta be a kamara a Top 100 Csongrád-Csanád vármegye gazdasága 2023 című kiadványát, melyet Dr. Kőkuti Attila ajánlott a jelenlévők figyelmébe, és személyesen adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó gazdasági szereplőknek. A KSH és a kamara elemzései mellett interjúk, céges sztorik színesítik a térség gazdasági teljesítményét bemutató kiadványt. Az elnök kiemelte, hogy a 100 legmagasabb nettó árbevételt elérő cég összteljesítménye 2022-ben meghaladta a 2,6 billió forintot, ami 475 milliárd forinttal magasabb az előző évinél. A látványos emelkedésbe persze jócskán belejátszott az infláció is – jegyezte meg. A Top 100-ba egyébként ezúttal csaknem 4,1 milliárd forint feletti árbevétellel lehetett bekerülni. Ezek a cégek foglalkoztatják a munkavállalók egyharmadát vármegyénkben.

DÍJAKAT ÉS ELISMERÉSEKET ADTAK ÁT

A Top 100-hoz kapcsolódóan elismeréseket adott át a kamara elnöke:

  • nagyvállalati kategóriában a ContiTech Rubber Industrial Kft.,
  • középvállalati kategóriában a Feszültség Kft.,
  • míg kisvállalati kategóriában a Déli-Farm Kft. kapta a díjat.

Ezen a rendezvényen adták át a kamara legrangosabb gazdasági elismerését, a Csongrád-Csanád Vármegye Gazdaságáért díjat is, a Hermészt ábrázoló bronz kisplasztikát, melyet idén prof. dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője, a Szegedi Tudományegyetem fenntartói kuratóriumának elnöke kapta.

A díjátadó blokk végén Dr. Kőkuti Attila a Csongrád-Csanád vármegyei vállalkozók nevében gratulált a pont azon a napon Szegeden tartózkodó friss Nobel-díjasunknak, Karikó Katalinnak, amit a konferencia résztvevői nagy tapssal nyugtáztak.

KEREKASZTAL – BESZÉLGETÉS SZÍNESÍTETTE A KONFERENCIÁT

A Top 100 Gazdasági Konferencia izgalmas programja volt az a kerekasztal-beszélgetés is, amelynek témáját már a vendégek személyéből ki lehetett találni: a verseny, teljesítmény, a csapatmunka, a 100%-os fókuszálás. Bárdos András újságíró, televíziós műsorvezető két beszélgetőpartnere ugyanis Besenyei Péter műrepülő-világbajnok és Kalocsai Zsolt, az RSM Sail Racing Team Hungary csapatfőnöke, az RSM Hungary elnök-vezérigazgatója volt, akinek csapatával sikerült kifejleszteni a tavi versenyzés csúcs katamaránját, amivel 2020-ban meg is nyerték Kékszalag-Raiffeisen Nagydíjat.

1,7 MILLIÓ FORINT A REMÉNYSUGÁR ALAPÍTVÁNYNAK

Az exkluzív gazdasági eseményen nem feledkeztek meg a jótékonyságról sem: a kézilabda világelitjébe tartozó OTP Bank – PICK Szeged felajánlott egy, a csapat játékosai által dedikált mezt, amelyet a rendezvényen árverésre bocsátottak – 1,7 millió forintért kelt el, amiből a szegedi Reménysugár Alapítványt támogatják. 

Nézd meg videós összefoglalónkat is a konferenciáról:

Operatőr: Lénárt Ferenc

Forrás: cskik.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb