Szegedi ArcokVideo365

“Minden nagyszerű dolog itt történt meg az életemben, Szegeden” – így idézte fel Karikó Katalin egykori Alma Materéhez és városunkhoz fűződő emlékeit

Izgalmas és eseménydús napon vagyunk túl, hiszen ma Szegedre látogatott Alma Materébe a frissen Nobel-díjjal jutalmazott Karikó Katalin. A kutatónőt ahogy kiszállt az SZTE Rektori Hivatala elé begördülő autóból, hatalmas vastapssal fogadták a szegediek, majd délután az SZTE kutatóprofesszora egy sajtóbeszélgetés keretében válaszolt az újságírók kérdéseire.

MOST A TUDOMÁNY, A KUTATÓK KERÜLTEK A KÖZÉPPONTBA

Az első Nobel-díjas magyar kutatónő a beszélgetés elején elmondta, a figyelem általában a filmsztárokra, sportolókra irányul, ki kell használni, hogy most a kutatók, a tudomány került a középpontba. Az elismerések nyomán jelentkező érdeklődés lehetőséget teremt arra, hogy az újságírókkal közösen elkezdődjön a munka annak érdekében, hogy az emberek jobban megérthessék a tudományt, tiszteljék jobban a tudósokat, a tanárokat, az orvosokat.

“MINDEN NAGYSZERŰ DOLOG ITT TÖRTÉNT MEG AZ ÉLETEMBEN SZEGEDEN”

Karikó Katalint, akinek pályája Szegedről indult, rengeteg emlék és élmény köti városunkhoz. “Magába ebbe az épületbe (szerk.: Rektori Hivatal) nem nagyon jártam annak idején, talán csak a diplomámat vettem át itt. Az egyetem többi épületébe viszont, ahol a kémiát, fizikát, biológiát tanultuk, nagyon fontos helyek számomra. A szívemhez legközelebb mégis a a Herman Ottó Kollégium áll, ahol öt éven át éltem, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, ahol a kutatásaimat végeztem, de meg kell említenem a Szegedi Textilművek ebédlőjét is, ahol a férjemmel megismerkedtem” – idézte fel Karikó Katalin. Hozzátette, itt ment férjhez is Szegeden, itt született meg a lánya, tehát tulajdonképpen minden nagyszerű dolog itt történt meg az életében a Napfény városában.

SENKI NEM GONDOLTA VOLNA, HOGY A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK ELLENI OLTÁS LESZ AZ ELSŐ TERÜLET, AHOL ALKALMAZZÁK AZ MRNS-ALAPÚ VAKCINÁT

A kutató, aki Drew Weissmannal megosztva részesül december 10-én az orvosi-élettani Nobel-díjban az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért, felidézte, 61 éve fedezték fel az RNS-t, 1984 óta képesek a tudósok “egy kémcsőben” RNS-t előállítani, ami bármilyen fehérjét kódolhat. Már 2000-ben megalakultak az első cégek, melyek rákellenes vakcinát szerettek volna fejleszteni az mRNS-technológia segítségével – mondta a szakember, aki ma is ezt tartja az eljárás egyik legfontosabb felhasználási lehetőségének. Mint mondta, tíz évvel ezelőtt a területtel foglalkozók közül nem gondolta senki, hogy a fertőző betegségek elleni oltás lesz az az első terület, amelyen a megoldás alkalmazást jóváhagyják a hatóságok.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

HA SZEGEDEN MARAD, AKKOR IS LEHETSÉGES, HOGY KORÁBBAN, VAGY KÉSŐBB, DE MEGSZÜLETIK A VAKCINA

Arra a kérdésre, vajon megszülettek volna-e az mRNS-alapú vakcinák fejlesztését lehetővé tevő felfedezések, ha Szegeden marad és dolgozik, Karikó Katalin azt válaszolta, előbb vagy utóbb más is felfedezte volna azokat a megoldásokat, melyeket ők. “Az is lehetséges, hogy itt, Szegeden is mi fejlesztettük volna ki, sőt, az is lehet, hogy akkor már az AIDS ellen is lett volna vakcina” – vélekedett a kutatónő.

AZ OKTATÁSRA ÉS A FIATALOK KUTATÁSAINAK TÁMOGATÁSÁRA FORDÍTJA A NOBEL-DÍJJAL JÁRÓ ÖSSZEGET

Az esemény során a kutatónő azt is elárulta, mire szeretné fordítania Nobel-díjjal járó összeget. “Ékszereket nem viselek, jachtom sincsen, nem is lesz, ahogy költséges hobbim sincs. Azt szeretném, hogy az összeg az oktatást, illetve a fiatalok tanulmányait, kutatásait segítse. Az, hogy ez a világ melyik sarkában, hol valósul meg, még a jövő kérdése” – árulta el Karikó Katalin.

KERESI A LEHETŐSÉGEKET AZ SZTE-VEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE

Karikó Katalin arról is szólt, hogy keresi a lehetőségeket, hogyan kapcsolódhat jobban be a Szegedi Tudományegyetem életébe. Megjegyezte, most egy kicsit jobb helyzetben van, hiszen ha ír valakinek, akkor azonnal választ kap, ha pedig meghív valakit, akkor talán el is jön.

KARIKÓ KATALIN ARCKÉPE FOGJA DÍSZÍTENI AZ ÚJSZEGEDI 17 EMELETES TORONYHÁZAT

A sajtóbeszélgetést megelőzően 14 órakor kezdődött az ünnepi ülés Karikó Katalin tiszteletére. Itt jelentette be Botka László, hogy tiszteletből a város felfesteti Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert képmását az újszegedi 17 emeletes magasházra.

“Én úgy gondolom, hogy Karikó Katalin kitartása és embersége erőt adott nagyon sok olyan szegedinek, aki nem a tudomány világában dolgozik, és azt is szeretném bejelenteni, hogy pár perccel ezelőtt engedélyt kaptam a professzor asszonytól, hogy elmondjam, hogy önkormányzatunk azt tervezi, hogy a város legmagasabb épületére, az újszegedi 17 emeletes toronyházra felfesti Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin arcképét, ezzel is tisztelgünk tudósaink előtt” – hangsúlyozta Botka László.

SZENT-GYÖRGYI ALBERT KORÁBBI DOLGOZÓSZOBÁJÁT KAPTA KARIKÓ KATALIN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN

Szimbolikus jelentőséggel bíró dolgozószobát, Szent-Györgyi Albert korábbi irodáját kapta meg Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és második Nobel-díjasa.

A rektor az ünnepi ülésen átadta azt a kulcsot, amely azt az irodát nyitja, ahol az SZTE első Nobel-díjasa, korábbi rektora, Szent-Györgyi Albert dolgozott. A Dóm tér 8-ban, az első emeleten található szobájában még a Szent-Györgyi Albert által használt bútorok, de már csúcstechnológiával felszerelt kutatási eszközök várják Magyarország első Nobel-díjjal kitüntetett kutatónőjét. Ez a szoba szimbolikusan is összekapcsolja a Szegedi Tudományegyetem legmagasabb szinten is elismert kutatóit.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám/SZTE

A szobáról maga Szent-Györgyi nyilatkozta korábban, hogy: „Egy olyan kutatóintézetnek, amilyen az enyém, szüksége van olyan atmoszférára, amelyben a fiatalság jól érzi magát. A fiatalságnak együtt kell dolgoznia és élnie a tanárral, és meg kell adni számára a lehetőséget, hogy vitatkozhasson. Diákjaim egyenlők mellettem, velük együtt nemcsak dolgozom, hanem sportolok is” – jelentette ki 1937-ben a rádió mikrofonja előtt.

Karikó Katalin programjain kameránkkal mi is ott jártunk, nézzétek meg videós összefoglalónkat a Nobel-díjas kutatónő szegedi látogatásáról:

Forrás: MTI/SZTE

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb