Közélet

68 migráns utazott egy járműben Ásotthalomnál, köztük gyerekek – életmentő volt az autó feltartóztatása, oxigén nélkül valószínűleg nem jutottak volna el a célállomásig

“Virágzik” az embercsempészet, ahol a sokezer eurós csempész árfolyam ellenére az emberélet értéke a legutolsó. Minap 68 fő utazott egy Transporterben, 31 férfi, 28 gyermek és 9 nő. Életmentő volt az autó feltartóztatása, oxigén nélkül valószínűleg nem jutottak volna el a célállomásig” – írta a közösségi oldalára Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere.

A polgármester korábban azt is kiemelte, hogy napi szintűek a balesetek, a lakossági jelzések a folyamatos félelemről. “Nem oly régen a térség összes polgármesterét Facebook bejegyzésben szólította fel az egyik ruzsai lakos, tegyünk valamit. Ásotthalom részéről már több javaslattal éltünk a minisztériumok felé, a jogszabályi környezet változtatására, bemutattuk a százmilliós összegre rugó mezőgazdasági károkat, folyamatos a rendőrséggel, határrendészettel történő kapcsolattartás. A helyzet eldurvult, ez az igazság!” – emelte ki.

A SZABADKAIAKNAK IS ELEGE VAN

Mindeközben a határ túloldalán élőknek is elegük van az illegális migrációból. A Pannon RTV azt írta, hogy Szabadka külvárosában, a határkerítéshez közeli makkhetesi erdő környékén élők attól tartanak, hogy a hideg idő beálltával az illegális migránstáborok lakói komolyabb erdőtüzet okozhatnak, és ismét beköltöznek az erdőhöz közeli elhagyott tanyákra és házakba. Közben egyre gyakrabban érik tetten bolti lopáson az illegális bevándorlókat.

A helyiek elmondása szerint általában éjszakánként akár több száz migránst is szállítanak be a taxisok a makkhetesi erdőbe. Azt mondják, általában hajnali 3 és 4 óra között a legintenzívebb a forgalom, olyankor egymás után száguldoznak a taxik, nagy sebességgel az erdő irányába. Az erdő alatt élő emberek egyre nehezebben viselik el az évek óta tartó migránsválságot, egyesek már azt fontolgatják, hogy elköltöznek onnan.

„Egész éjjel, egész nap, örökké ég a villany. Mindig mennek el, bámulnak a kapuba, bebújnak a sarokba, leskelődnek. Elegünk van, nem merünk kimenni az utcára, fel vannak fegyverkezve. Nem, még egy kicsi és szöknünk kell, mint a nyulaknak” – mondta az egyik lakos a lapnak. Azt is kiemelték, hogy hűvösre fordult az idő, az erdőben tanyázó migránsok fáznak. A helyi lakosok pedig félnek, hogy felgyújtják az erdőt vagy beköltöznek a házakba.

SEGÍTSÉG KELL A MIGRÁNSOKNAK, HOGY ÁTJUSSONAK A HATÁRON

A portál egy helyszínen nézelődő migránst is megszólaltatott. Az őket figyelő migráns azt mondta, az erdőben alszik, van elegendő pénze, iratai nincsenek, így most próbál kapcsolatba lépni olyan emberekkel, akik segítenének neki tovább menni. „Nincs konkrét tervem. Németországba szeretnék menni, de a rendőrség mindig visszatoloncol. Nem tudom merre menjek. Nagyon problémás eljutnom Németországba. Segítségre van szükségem. Nem tudom hogyan jussak el oda.” A stábnak nyilatkozó migránst pár percre rá bolti lopáson kapták. Az üzlet dolgozói feltartóztatták, a kiérkező rendőrök pedig megmotozták és elvezették.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb