Mindenmás

Baj van: hullanak a túzokok vármegyénkben – az itt élő 25 példányból öt is elpusztult

Ismét tragikus eredménye lett a túzokok és a légvezetékek találkozásának – írták a Csongrád vármegyei madarászok. A Magyar Madártani Egyesület csoportja több fotót is közölt az utóbbi hónapokban pórult járt védett madarakról. Mint kiderült, 2023 júliusa és október eleje között példátlan dolog történt: 5 túzok esett áldozatul a Csongrád-Csanád vármegyei Montág-gyepen. Ezzel az ott élő 25 példány jelentős része elpusztult.

Az utolsó, október első napjaiban történt ütközést az MME helyi csoportja önkéntesének, Engi Lászlónak véletlenül sikerült lefotóznia is, amelyre talán még nem volt példa hazánkban. A túzokra fokozottan veszélyesek az élőhelyein található közép-és nagyfeszültségű vezetékek, minden évben áldozatul esik néhány példány a vezetékekkel való ütközésnek.

Fotó: Engi László

MEGFIZETHETETLEN A NAGYFESZÜLTSÉGŰ KÁBEL CSERÉJE

A kritikus területeken található középfeszültségű vezetéksorokat tudta kezelni a természetvédelem, azonban a 120 000 voltos vezetékek földkábelre történő cseréje szinte megfizethetetlen, csak néhány ország tudta ezt eddig megengedni, ők is bizonyos szakaszokon. A vezetékek láthatóságának fokozása, az éjszakai, reflektorral dolgozó mezőgazdasági gépek korlátozása jó megoldás lehet a veszélyeztetett területen, ahol az elmúlt 30 évben felére csökkent a túzok helyi állománya.

A túzok az eurázsiai füves puszták faja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület emblematikus madara. Nagytermetű madár, a kakasok súlya elérheti akár a 16 kg-ot is. A túzok hazai állománya mindössze 1480-1680 példány. Az egész világon veszélyeztetett madárfaj, hazánkban is fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 1.000.000 forint – emlékeztet a Berek.hu.

Fotó: Engi László

Legutóbb Mórahalomnál pusztultak el védett madarak, viszont ott megmérgezték őket:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb