Közélet

Jövőre átlagosan 10 százalékkal emelkedhetnek a bérek hazánkban

Továbbra is érvényes az a korábban körvonalazódó megállapodás, hogy a minimálbért 15 százalékkal növelik, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik – mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezet elnöke a szerdai, technikai jellegű munkavállalói és munkaadói oldal közti egyeztetés után – írja a HVG.

Beszélt arról is, a munkaadói oldal várja a november 14-i, gazdasági növekedésről szóló adatokat. A munkaadók meglátása szerint a hazai vállalkozások jelentős része recesszióba süllyed idén, és a gazdasági nehézségeik miatt kevésbé tudnak majd bért emelni.

A MUNKAADÓK ELFOGADJÁK A MINIMÁLBÉR TERVEZETT 15 SZÁZALÉKOS EMELÉSÉT

Hozzátette azt is, hogy egy nullaszázalékos gazdasági növekedés már elfogadható volna a munkaadók számára is a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez. Az ismét kiderült, hogy a munkaadók elfogadják a minimálbér tervezett 15 százalékos emelését, de a bérminimum 10 százalékos emelésével kapcsolatban nagyobb játékteret érzékelnek. Lehetséges, hogy ragaszkodni fognak a kisebb, egy számjegyű növeléshez. Az alkufolyamatban a garantált bérminimum kiemelt szerepet játszik, mert a 200-220 ezer minimálbéres mellett 800 ezer munkavállaló kap garantált bérminimumot, közülük 300 ezren a közszférában dolgoznak. A felek a jövő évi átlagos béremelés szintjét 10 százalékosra teszik – tette hozzá.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb