Közélet

Binszki József: “A szabadság, a szabadság szeretete olyan közös érték, amely összekovácsol bennünket”

„A mai napon a szabadság hőseire emlékezünk. A mai napon ’56 hőseire emlékezünk. Országszerte az 1956-os forradalmat, szabadságharcot ünnepeljük, és nekünk, szegedieknek különös okunk van erre az ünnepre, hiszen az ’56-os forradalom első szikrái itt lobbantak lángra. Ebben a városban, a mi városunkban, az egyetemünkön” – hangsúlyozta Binszki József, alpolgármester az 1956-os forradalom 67., és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 34. évfordulóján rendezett önkormányzati megemlékezésen Szegeden.

Azt alpolgármester azt is kiemelte, hogy a szegediek, a szegedi egyetemi hallgatók kulcsfontosságú szerepet játszottak az októberi forradalom kitörésében, ők voltak azok, akik elsőként léptek egységre és emelték fel a hangjukat az igazságtalansággal és az elnyomással szemben.

Mint tovább hozzátette, “az ifjúságot minden társadalomban forradalmi hevület jellemzi. Most is, 1956-ban is. 1956 fiataljai először is gyökeres változásokat követeltek az oktatásban. Valódi párbeszédet, érdemi vitákat, a vélemény szabadságát. Olyan egyetemi újságot, amely tükrözi a saját gondolataikat. Elegük volt a túlterheltségből és a kilátástalanságból. Megfizethető lakhatást és mindenki számára elérhető kulturális programokat követeltek, és szolidaritást vállaltak azokkal a diáktársaikkal, akiket hátrányos megkülönböztetés ért. Ezeket a pontokat egészítették ki a politikai követelések, amelyek a szabadság, egyenlőség és testvériség hármas jegyében születtek” – hangsúlyozta.

EGYÜTT SZÁLLTAK HARCBA A SZABADSÁGÉRT

Binszki József többek között azt is hozzátette, hogy „ahogyan 1956-ban, úgy ma is készek vagyunk megharcolni városunk és az ország szabadságát. A szabadság, a szabadság szeretete olyan közös érték, amely összekovácsol bennünket: bal- és jobboldalikat, liberálisokat és konzervatívokat, hívőket és ateistákat, s sorolhatnám még hosszan a sort. Mert csak az összefogás vihet győzelemre. Ezt tudták eleink, tudták ’48-ban, ’56-ban és ’89-ben is, mindig ez forrasztotta össze a szegedieket és a magyar nemzetet. Sok egyéb mellett ez most is összeköt bennünket.” Az alpolgármester ezek után azt hangoztatta, hogy 1956-ban a magyarok, szüleink, nagyszüleink generációja együtt keltek fel az orosz elnyomással szemben, együtt szálltak harcba a szabadságért, a nyugati értékrend, az európai értékek érvényesítéséért.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb