Szegedi Arcok

Ismét a legjobbak között a szegedi REÖK Cukrászda: harmadik helyet érdemeltek ki a Budapest Tortája versenyen

A szegedi REÖK Kézműves Cukrászda ismét bekerült a legjobbak közé: Novák Ádám és Haller Dovalovszki Barbara cukrászok nevével fémjelzett Rózsadomb nevű tortájukkal ugyanis a harmadik helyet érdemelték ki a Budapest Tortája versenyen.  Az előkelő helyezésről és díjnyertes finomságról Novák Ádámmal, a REÖK Kézműves Cukrászda mestercukrászával beszélgettünk.

150 ÉVE EGYESÜLT PEST, BUDA ÉS ÓBUDA

Mint Novák Ádámtól megtudtuk Budapest önkormányzata pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára: olyan ünnepi tortát szerettek volna, amely „alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli”. Az évfordulóhoz stílszerűen egy 150 szeletes alkotást kellett a cukrászoknak elkészíteniük. Mint megtudtuk, a különlegességét az adta a versenynek, hogy Pest, Buda és Óbuda csoportokra osztották az alapanyagokat és ahhoz kötődően kellett kötelezően egy-egy alapanyagot tartalmaznia a versenyműnek.

Az elkészült alkotásokat neves zsűri értékelte: tagjai között Mautner Zsófia gasztrobloggerrel, Dobos Evelin színésznővel, Pataki Ádám, Juhos József és Balogh Nóra cukrászmesterekkel, Szűcs Árpád pastry chef-el, a zsűri elnöke pedig Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere volt.

ERŐSÖDÖTT A VIDÉKI CUKRÁSZDÁK SZEREPE

Ádám azt is elmesélte, a megmérettetésen több vidéki cukrászda szállt ringbe, mint budapesti. Sőt, a szeptemberi elődöntőben szereplő 20 tortamű közül a döntőbe is három vidéki cukrászda került be – köztük a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda – és kettő budapesti. No, de milyen is a szegedi díjnyertes édesség, mi adja a különlegességét, ami a zsűrit is meggyőzte?

PISZTÁCIA, EPER ÉS RÓZSAVÍZ

A stílszerűen Budapest egyik városrészének, a Rózsadombnak nevét viselő tortaköltemény elkészítésénél a szegedi cukrászda az alapanyagok közül a pisztáciát, a mandulát és a rózsát választotta ki és kombinálta az eperrel. Mint Ádám elárulta, a pisztáciás torta különleges ízvilágának tökéletes harmóniáját a rózsavízzel ízesített eperzselé réteg adja. „Ezenkívül a torta másik különlegessége, hogy készítettünk hozzá egy pisztácia grillázst az aljára, ami egy ropogós rétegként mutatkozik meg az édességben” – mesélte el Ádám. Hozzátette, a zsűri már az elődöntőben és a döntőben is dicsérte alkotásukat, véleményük szerint ez az édesség hosszútávon is egy kitűnő vitrinsütemény lehet. Így méltán érdemelték ki tortakölteményükkel a Budapest Tortája verseny harmadik helyét.

NAGYON ERŐS VOLT A MEZŐNY

„Igazság szerint kettős érzés van bennünk, mert szerettünk volna még magasabb eredményt elérni, de természetesen ennek az eredménynek is nagyon örülünk. Nagyon erős volt a mezőny. Hogyha csak azt nézzük, hogy többszörös Ország Tortája győztese mellett kellett versenyeznünk, hála Istennek sikerült egy tényleg nagyon jó eredményt elérni a harmadik hellyel. Reméljük, hogy a szegedi vendégeinknek is nagyon fog ízleni ez a torta” – mondta el a mestercukrász.

Mint megtudtuk a díjnyertes tortakölteményt november 17-től már bárki megkóstolhatja a szegedi REÖK és a Delimo Cukrászdákban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb