Szegedi Arcok

Szegedi cukrászda került be a Budapest Tortája verseny döntőjébe

Novák Ádám és Haller Dovalovszki Barbara, a szegedi REÖK és DELIMO Cukrászdák mestereinek alkotása került be egyedüli Csongrád-Csanád vármegyei tortaként a Budapest Tortája verseny döntőjébe, amelynek zsűrijében többek között Mautner Zsófia és Karácsony Gergely is helyet kapott. A Rózsadomb nevű finomság fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban:

  • a piskótában pisztácia lisztként,
  • a krémben pasztaként,
  • a ropogós rétegben pedig grillázsként.

Mint Novák Ádám cukrászmestertől megtudtuk, a pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában, az eperzselé réteget pedig illatos rózsavízzel ízesítették.

150 ÉVE EGYESÜLT PEST, BUDA ÉS ÓBUDA

Budapest önkormányzata pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára: olyan ünnepi tortát szeretnének, amely „alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli”.

A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett: az elődöntőn 20 tortát kóstolt meg a zsűri szeptember 5-én. A zsűrinek öt elődöntős tortát kellett kiválasztania; a döntő október közepén lesz, akkor választják ki a Budapest 150 Tortát, ami Budapest hivatalos születésnapi tortája lesz.

A FELADAT AZ VOLT, HOGY A 150 ÉVVEL EZELŐTTI BUDAPEST ÍZVILÁGÁT IS BELECSEMPÉSSZÉK A TORTÁKBA

A főváros a HVG által idézett sajtóközleményében azt írja: „a pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát”, emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő tortákhoz. „A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják” – mondta el az eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke.

ZSŰRIZÉS, MAUTNER ZSÓFIÁTÓL KARÁCSONY GERGELYIG

A zsűri tagjai Mautner Zsófia gasztroblogger, Dobos Evelin színésznő, Pataki Ádám, Juhos József és Balogh Nóra cukrászmesterek, Szűcs Árpád pastry chef voltak, a zsűri elnöke pedig Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere volt.

A nyertes tortát először november 17-én, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján kóstolhatja meg a nagyközönség.

Az öt döntős torta között egy szegedi is ott van, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara alkotása, a Reök és Delimo Cukrászdákból.

  • Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)

Az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest – csokoládé, pisztácia; Buda – mandula; Óbuda – ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandula pralinét használtak fel kiegészítésként.

  • Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)

Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajt mousse öleli körbe, a tetejét pedig egy Budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.

  • Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)

Alapanyagválasztásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.

  • Őszi naplemente, Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)

A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehércsokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.

  • Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)

A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácia lisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb