Közélet

Szegeden 73, Vásárhelyen 27 tanár mondott fel a státusztörvény miatt a tankerületi iskolákból

A Pedagógosok Demokratikus Szakszervezete megkérte az adatokat a tankerületektől, arra voltak kíváncsiak, hányan nyilatkoztak úgy, hogy nem kérnek a státusztörvény új jogállási törvényből. Ők azok, akikkel 2023. november 6-ától már nem találkoznak a kollégák és a gyerekek, mert felmentési idejüket töltik, és november 30-án megszűnik a jogviszonyuk. Mint kiderült, a Szegedi Tankerület iskoláiból összesen 73-an mondhattak fel, míg Vásárhelyen 27-en.

Táblázatban közzétették a kapott adatokat. Felhívták rá a figyelmet, ezek csak a tankerületi központok iskoláiról érkeztek, és nem az összesről. Nincsenek az adatok között az egyházi, egyetemi, alapítványi fenntartású és egyéb magánintézmények létszámadatai (holott rájuk is vonatkozik a státusztörvény), és ami a legfontosabb: nincsenek benne az óvodákból távozottak. Magyarországon 3700 önkormányzati óvoda van és közel 800 nem önkormányzati fenntartású – szúrta ki a Hódpress.

Az adatok alapján a Hódmezővásárhelyi Tankerület iskoláiból

  • 14 pedagógus mondott fel,
  • 2 nem pedagógus,
  • nyáron már 11-en távoztak a státusztörvény miatt,
  • ez összesen 27 fő. 

Szegeden

  • 39 pedagógus döntött a távozás mellett,
  • 11 nem pedagógus,
  • nyáron pedig 23-an távoztak,
  • ez összesen 73 fő.

Országszerte 2471 főről tudni, aki tankerületi központ alá tartozó iskolából távozott.

ALTERNATÍV NÉPSZAVAZÁS VOLT AZ OKTATÁSRÓL

Száztizenötezer szavazatot gyűjtöttek be a diákaktivisták a múlt héten az aHanggal együtt szervezett, javarészt mikroadományokból, összesen 25 millió forintból lebonyolított alternatív népszavazásukon. Személyesen a legtöbben Budapesten szavaztak, vidéken Szegeden, ahol 2561-en szavaztak a gyűjtősátraknál. Az EDF aktivistái szerint alapvetően rendben zajlott a szavazás, csak Vácon akadt kisebb probléma, ahol aktivistáiktól ellopták a sátrukat. A saját maguk által lebonyolított szavazáson a következő kérdésekre, követelésekre lehetett választ adni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb