Közélet

Több hónappal később hosszabbította csak meg az IKV a bérleti szerződéseket – különbözetet fognak kiszámlázni, van, ahol ez több mint félmillió forint lesz

Az év elején a Kúria a döntésével megsemmisítette a szegedi lakásrendelet törvénysértő rendelkezéseit, hiszen törvénysértő gyakorlat alapján működött a szegedi önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. – írtuk meg az év elején, és nagyon úgy fest, hogy még korántsem ért véget a történet, hiszen a jogi herce-hurca közben többen jogcím nélküli használók lettek, most pedig visszamenőleg kell többlet bérleti díjat fizetniük.

A 2022. június 15-től hatályos új lakásrendeletben a szolgálati lakásokra vonatkozóan nem lett kidolgozva szabályzat, és a bérleti jogviszony lejártát követően emiatt nem tudták a bérlő kérésére a hosszabbításra vonatkozó szerződést megkötni, csak 2023 júniusa után. Akkor, amikor végre a lakásrendelet sokadik javítása elkészült, és a közgyűlés jóváhagyta – írta a közösségi oldalára Chovanecz Kata, aki azt is hozzátette, hogy most erre az időszakra, visszamenőleg 2022. nyaráig kell többlet bérleti díjat fizetniük a bérlakásban élőknek, mert jogcím nélküli használók lettek.

KISZÁMLÁZZÁK A KÜLÖNBÖZETET

A képviselő nem érti, hogy ki miatt lettek jogcím nélküli használók a bérlakásban élők, illetve, hogy kötött velük szerződést az IKV. A posztjában mellékelt egy szolgálati lakásra vonatkozó IKV-s levelet is, ahol a bérlőt 2023. októberben arról tájékoztatják, hogy ő valójában már 2022. júniusa óta jogcím nélküli használó, ami miatt bérleti díj különbözetet fognak neki kiszámlázni, hamarosan. Ez a törvénytelen eljárás ebben az esetben több mint félmillió forint kifizetését fogja eredményezni – emelte ki. A mellékelt dokumentumból kiderült, hogy a használati díj, a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított 12. hónaptól a lakásra megállapított lakbér száz százalékának megfelelő mértékkel a kétszeresére növekedik, vagyis, döbbenten állhatnak majd a hatalmas számla felett a bérlők.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy sok bérlő panaszkodik neki arról, hogy a lejárt bérleti szerződésüket több hónappal később hosszabbították csak meg, és miután jelenleg kivétel nélkül magasabb bérleti díjért köti meg az IKV az új szerződéseket, visszamenőleg bérleti díj különbözetet kérnek mindenkitől, van akitől több százezret is.

A K-MONITOR SZERINT AZ IKV A LEGÁTLÁTHATÓBB VIDÉKI CÉG

Érdekesség, hogy a K-Monitor legfrissebb elemzéséből kiderült, hogy a vidéki nagyvárosok közül a szegedi IKV Zrt. a legátláthatóbb cég. Összesen 27 nyilvános szempont alapján értékeltek 31 fővárosi és vidéki nagyvárosi cég közzétételi gyakorlatát Szombathelytől Békéscsabáig, amelyből kirajzolódott, kik a legjobban teljesítő, legátláthatóbb cégek, és hol vannak súlyos hiányosságok. Mint írják, a jó eredményt elérő cégek közül kiemelendő a szegedi IKV, ami ugyan nem küldött nekik visszajelzést, de eredeti értékelése alapján is a legátláthatóbbak között van az országban, és a legátláthatóbb a vidéki cégek között.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb