Közélet

Orbán Viktor: Ukrajna EU-s csatlakozása nem üzlet tárgya, Brüsszel tartozik Magyarországnak

Két hét után adott interjút ismét a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök. A műsorban szereplő témák között szó esett a migrációról, a magyar gazdaság helyzetéről, valamint a háborúról is, írta meg a Portfolio.

A MIGRÁCIÓRÓL

Orbán Viktor kormányfő kijelentette, a nemrégiben napvilágot látott titkosszolgálati jelentés a migrációs helyzetről egy félelemmel teli horizontot vázolt fel, egyre többen követnek bennünket, a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár. Egyre agresszívebbek, egyre többször alkalmaznak erőszakos eszközöket. Nem maguktól radikalizálódnak, hanem kiképzett emberek fűtik, szervezik őket – mondta. “Az illegális migránsokat nem szabad beengedni. Mi nem akarjuk megmondani a többi országnak, ők hogyan oldják meg, de ne akarják ide küldeni a migránsokat, akiket mi nem akartunk befogadni.” – tette hozzá.

ÚJ IDEGENRENDÉSZETI TÖRVÉNY JÖN

Orbán Viktor szerint Brüsszelben változásra van szükség. Ha a nemzeti konzultációval megkapjuk a felhatalmazást, az segíteni fog. Minden eszközt bevetnek, hogy a rossz migrációs politikát ránk erőltessék, a nemzeti konzultáció ebben nagy segítséget jelent – mondta Orbán. Az eddigi jogi helyzet jó volt, de most idegenrendészeti szigorításra van szükség. Eddig egy régi törvény módosításával védekeztünk, de új idegenrendészeti törvényt kell alkotnunk, és e mögé egy kényszerítő erejű idegenrendészetet is kell tenni. Mint mondta, ezt még ebben az évben el fogják fogadni.

“A BRÜSSZELI VEZETÉS ROSSZ DÖNTÉSEKET HOZ”

A hatalom arra való, hogy a hatalmi eszközöket arra használják fel, hogy egységes vélemények jöjjenek létre a legfontosabb kérdésekben, és közös cselekvés jöjjön létre. A népszavazás, a nemzeti konzultáció ezt adja meg. Egy olyan bonyolult nemzetközi szervezet, mint Brüsszel, jól sáfárkodik-e a hatalmával? Orbán szerint a brüsszeli vezetés olyan rossz döntéseket hoz, aminek megisszuk a levét: ilyen a migrációhoz, az ukrán EU-s csatlakozáshoz, az orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállás.

UKRAJNA TÁMOGATÁSA

Az orosz-ukrán konfliktus globalizálódik, Európának sem érdeke, ami történik, tönkreteszi Európát. Magyarország nem támogatja, hogy magyar adófizetők pénzét elküldjük Ukrajnába. Humanitárius segítséget nyújtunk, de hogy a mi pénzünkből vett fegyvereket vegyenek, azt nem támogatjuk.

AZ EU-S PÉNZEKRŐL ÉS A 2024-ES TERVEKRŐL

Az inflációról szóló kérdésre a kormányfő elmondta: ahhoz, hogy a 2024-es tervekről értelmesen lehessen beszélni, rendkívül nehéz másfél hónapon kell átesni. Szeptembertől reálbér növekedés van, az OECD szerint már a második negyedévben volt reálbér növekedés itthon, erről vannak kétségei a miniszterelnöknek. Mint mondta, a politikának lesz nehéz a következő másfél hónap. Az Ukrajnával folytatott, EU-s csatlakozási tárgyalások is ilyenek. Ukrajna nem áll készen a csatlakozásra, olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől – ez a világos magyar álláspont.

“Az EU pénzzel tartozik Magyarországnak, ez a pénz nekünk jár. Ukrajna EU-s csatlakozása nem üzlet tárgya, nem lehet összekötni semmilyen döntéssel. Erről lehet egyezkedni, de az ukránok pénzelése, az ukránokkal való tárgyalás nem kapcsolható össze a magyaroknak járó EU-s pénzekkel. Ez egy külön pálya, másképp kell kezelni” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök 2024-re felvázolta: visszaépítjük a gazdasági növekedést. Ez jó hír, munkahelyek gyarapodásával jár, béremelést, életszínvonal emelkedést hoz. Komoly segítséget kell adni a családoknak, a minimálbér emelése, a CSOK Plusz elindítása mind erről szólnak.

CSÜTÖRTÖKÖN KORMÁNYINFÓ IS VOLT

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb