Közélet

Gulyás Gergely: a decemberi infláció mértéke 7 százalék körüli lesz, a jövő év pedig a béremelés éve lesz – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Hamarosan Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A sajtótájékoztató 13 órakor kezdődik és számos téma terítékre kerülhet.

Mint megírtuk, a témák között minden bizonnyal szó lesz:

  • a nemzeti konzultációról,
  • az EU-források érkezéséről, illetve késlekedéséről,
  • energetikai ügyekről (miután Bulgária súlyos adót vet ki az orosz vezetékes gáz tranzitjára),
  • adózási változásokról (a túró rudi áfacsökkentésétől az egyéni vállalkozók adójának megemeléséig),
  • az üzemanyagok jövedéki adójáról,
  • de a háborús fejleményekről és az uniós bővítésről is.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (13:05): KEZDÜNK

Megérkezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

FRISSÍTVE (13:07): INFLÁCIÓ ALAKULÁSA

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a tegnapi kormányülésen foglalkoztak a gazdasági helyzettel. A problémák közül a legnagyobb ellenfél az infláció volt, a kormány az elmúlt egy évben a legfontosabb döntéseket annak érdekében hozta, hogy letörjék az inflációt. Tavaly év végén azt a célt tűzték ki, hogy az idei év végére egy számjegyű legyen az infláció, Gulyás Gergely arról számolt be, hogy ezt a vállalást tartani tudják, holnap délutánra lesznek meg a friss inflációs adatok. Azt már lehet tudni, hogy a 10 százalékhoz közeli érték lesz, minden mai előrejelzés szerint a decemberi infláció mértéke 7 százalék körüli lesz.

FRISSÍTVE (13:10): A JÖVŐ ÉV A BÉREMELÉS ÉVE LESZ

Az OECD felmérése szerint augusztusban és szeptemberben Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a reálbérek. A magyar becslés nem ennyire optimista, de valóban látják, hogy az inflációt meghaladja a béremelkedés, ezt pedig tovább javíthatja a várható minimálbéremelés, ahol közel járnak a felek a megállapodáshoz – emelte ki a miniszter, aki szerint a jövő év a gazdasági növekedés és béremelés éve lesz. Az állami szektorban is lesz béremelés, például az ápolóknál és rendészeti dolgozóknál, de azt szeretnék, ha mindenki béremeléshez juthatna.

FRISSÍTVE (13:13): NINCS MÓD UKRAJNA UNIÓS CSATLAKOZÁSÁRA

Gulyás Gergely elmondta, az uniós bővítési tárgyalásokról is tárgyalt a kormány, az álláspont világos: először a folyamatban lévő tárgyalásokat kell Brüsszelben befejezni, szolidárisak Ukrajnával, amelyet anyagilag és humanitárius módon is támogattak, de a csatlakozási feltételeket nem teljesítette még. A miniszter példaként említette a magyar nemzetiséghez való hozzáállását, illetve az ukrajnai korrupciót is.

A kormány szerint egyelőre partnerséget érdemes felajánlani Ukrajnának, de a tárgyalások megkezdésére mód és lehetőség nincs. Ukrajna támogatása témájában a közös hitelfelvételt elutasítják, más megoldást kell találni az ország támogatására. Az EU stratégiájáról a miniszter azt mondta: megbukott, egy áttekintésre van szükség, hogy mi a helyes hozzáállás az orosz–ukrán-háborúhoz, ezt a nagy tagállamok között is támogatták. A nemzeti konzultáció lehetőség arra is, hogy Ukrajna támogatásáról és uniós csatlakozásáról is véleményt mondjanak az emberek – írja az Index.

FRISSÍTVE (13:19): MIGRÁCIÓ, IDEGENRENDÉSZET

A titkosszolgálati jelentésről is tárgyaltak a kormányülésen: a miniszter szerint egyre több józan gondolat hangzik el az EU-s vezetőktől, de „Brüsszel továbbra is el szeretné lehetetleníteni a határvédelmet”, ezen változtatni szeretne a kormány. Szó volt az idegenrendszéteti törvényről is, aminek Gulyás szerint az a lényege, hogy amennyiben valaki nem magyar állampolgárként nem tartja be az ország szabályait, azt azonnal ki kell toloncolni az országból.

“Magyar munkahelyen pedig amíg van magyar munkaerő, addig azt nekik kell betölteni, ezért nem lehet több vendégmunkás Magyarországon, mint ahány betöltetlen álláshely van” – hangsúlyozta. Szabályozzák majd az itt tartózkodási időt is, és a családegyesítésre is csak speciális esetekben lesz lehetőség.

FRISSÍTVE (13:21): DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁG

A miniszter bejelentette, a kormány benyújtja a digitális állampolgárságról szóló törvényt. A cél, hogy az ügyintézés és az elektronikus aláírás mobilin is megtörténhessen. A közműszámlákat is lehet majd így intézni.

FRISSTÍVE (13:23): HOLNAP JÖN A KIEGÉSZÍTŐ NYUGDÍJEMELÉS

A kiegészítő nyugdíjemelés összege a bankszámlákra november 10-én érkezik és a postai kézbesítés is ettől a naptól indul. Ez 2,5 millió embert érint, a kormány 190 milliárd forintot fordít erre. Egy átlagos nyugdíj esetében ez éves szinten 85 ezer forint – ezt már Szektkirályi Alexandra jelentette be. Jövőre a nyugdíjak 6 százalékkal emelkednek.

FRISSÍTVE (13:25): ELINDULT A KIBERNYOMOZÓI HÁLÓZAT

Elindul a kibernyomozói hálózat – jelentette ki Szentkirályi Alexandra, mivel az elmúlt időszakban 9515 online csalással kapcsolatos bejelentés volt, a kár meghaladja a 8 milliárd forintot. Az állomány feladata az online csalások számának csökkentése. Több mint 300 ember dolgozik a szervezetben és az egész országot lefedik. Az online térben elkövetett kereskedelmi, csalási bűncselekmények esetében is szigorúbb szabályozásról döntött a kormány.

FRISSÍTVE (13:26): UKRAJNÁBA SZIVÁROGHAT A KIBERBŰNÖZÉSBŐL ÖSSZESZEDETT PÉNZ

A kormánynak arról van információja, hogy Ukrajnába szivárog a kiberbűnözésből származó pénzek jelentős része. Folyik egy nyomozás, 20 milliárdos nagyságrendről van szó, szervezett bűnözői csoport épülhetett erre.

Forrás: Index, Telex, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb