Szegedi Arcok

“A baleset sokkal többet adott, mint amennyit elvett” – kerekesszékbe került László, mégsem adta fel és mára a legfontosabb célkitűzése az lett Szegeden, hogy másokon is segítsen

Rettentően inspiráló az a szegedi férfi története, aki 16 évvel ezelőtt egy súlyos baleset következtében mellkastól lefelé lebénult, ám nem hagyta, hogy úrrá legyen rajta a depresszió. Újrakezdte életét és mára legfontosabb célkitűzése az lett, hogy másokon segítsen.

A Ripost készített interjút Farkas Lászlóval, akit 16 évvel ezelőtt szörnyű tragédia ért, ugyanis ráesett egy kétmázsás vascső, ami miatt mellkastól lefelé teljesen lebénult. Az interjúban László mesél a balesetről, és arról, hogyan változtatta meg a gondolkodását a tragédia, és hogyan tud segíteni most másokon, kerekesszékesként.

AZONNAL TUDTA, HOGY NAGY A BAJ

“Amikor rám esett a cső, azonnal tudtam, hogy nagyon nagy a baj, hiszen nem volt fájdalmam, de mozogni sem tudtam” – emlékezett vissza László a szörnyű tragédiára, ami teljesen megváltoztatta az életét. Az akkor 33 éves férfinak eltört az egyik csigolyája és elszakadt a gerincvelője. László elmondása szerint csupán néhány milliméteren múlt az élete. Azonnal kórházba szállították és életmentő műtétet hajtottak végre rajta. “A fejem is elég csúnyán beszakadt, összezúzta a cső a koponyámat, van is rajta azóta egy lyuk” – mesélte a férfi, aki bár kés alá feküdhetett volna, hogy eltüntesse a fájdalmas emléket, ám rájött, hogy nem zavarja annyira. Balesete után fél évig járt rehabilitációra, ahol azt is megtanították neki, hogyan kell boldogulni a kerekesszékkel.

EGY MOZGÁSSÉRÜLT EGYESÜLETNÉL DOLGOZIK

László most egy mozgássérült egyesületnél dolgozik mint szociális segítő. A lap szerint a kerekesszékes férfi úgy érzi, most találta meg igazán az élete értelmét. László az elmúlt években sorstársainak, betegeknek és rászorulóknak segít, nagyjából harminc kampányt tud már maga mögött. “Egy kupakgyűjtéssel kezdődött az egész, ám mára már rengeteg licitet, gyűjtést indítottam és fordítottam rászorulókra” – mesélte a jövőre 50 éves László, aki még a születésnapjára is pénzt kér, hogy azt beteg gyerekek kezelésére vagy egy kórház megajándékozására költse. 

SOSEM SÜLLYEDT MÉLY DEPRESSZIÓBA

László sosem süllyedt mély depresszióba helyzete miatt és ezt a családnak és a barátoknak köszönheti. “Mindig próbáltuk a legjobbat kihozni a helyzetemből és ebben a szüleim és a barátaim is nagyon támogattak. Adtam magamnak időt arra, hogy feldolgozzam” – mesélte László, aki hálás azért, hogy rengeteg ember bízik benne, így képes segíteni másokon. Legutóbb Lackónak gyűjtött, aki egy 11 éves középsúlyos értelmi fogyatékos, mozgássérült kisfiú.

LEGUTÓBB EGY AKTÍV SZÉKRE GYŰJTÖTTEK

“Lackónak egy használt aktív székre gyűjtöttünk, mert előtte egy hatalmas babakocsiban tudták csak ide-oda vinni. Látni kellett volna azt a hatalmas boldogságot az arcán, amikor kipróbálta” – emelte ki László, aki azt is elárulta, hogy Lackó teljesen kinyílt, amióta megkapta a széket. A kis Lackónak több pénz jött össze, mint amennyibe egy használt aktív szék kerül, így egy speciális biciklit is vesznek neki, ami további örömöket biztosít számára. Szívesebben jár iskolába, könnyebben barátkozik és sokkal többet kommunikál.

SOKKAL TÖBBET ADOTT A BALESET, MINT AMIT ELVETT

“Azt kell, hogy mondjam, ez a baleset sokkal többet adott, mint amennyit elvett” – fogalmazta meg zárásként a meglepő gondolatot a filantróp férfi, aki edzőterembe jár, szeret utazni és tagja egy kerekesszékes rögbicsapatnak. László teljesen önálló, hiszen autója is úgy van kialakítva, hogy képes vezetni, ráadásul a kerekesszék is könnyen ki és becsukható, amit gond nélkül be tud pakolni az autóba.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb