Közélet

Csütörtökön kiderülhet, mennyi lesz a minimálbér és a bérminimum 2024-ben

Lényegében megállapodtak a munkaadók és a szakszervezetek a jövő évi minimálbérről, a megállapodást akár már a csütörtöki ülésen bejelenthetik – tudta meg a Világgazdaság.

A lap információi szerint a munkaadók és a szakszervezetek találkoztak a héten, ahol a főbb kérdésben megegyeztek, ugyanakkor abban állapodtak meg, hogy a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtökön 11 órától kezdődő üléséig nem kommunikálnak kifelé. 

KONSTRUKTÍV LÉGKÖRBEN ZAJLOTTAK AZ EGYEZTETÉSEK

Szeptember óta kifejezetten konstruktív légkörben zajlottak az egyeztetések, a minimálbér 15 százalékos emelését tulajdonképpen a munkaadói oldal sem vitatta, a garantált bérminimum esetében felmerülő 10 százalékos emelés már nehezebb kérdés volt. Utóbbit főként a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége kifogásolta, Rolek Ferenc alelnök a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy egy recessziós közegben egy két számjegyű emelés nem indokolt, sőt a harmadik negyedéves GDP-adatok kapcsán azt is mondta, hogy a vártnál rosszabb adatok felülírják az eddigi tárgyalások menetét.

ELŐREHOZOTT BÉREMELÉS

A körvonalazódó megállapodás része lett volna a munkaadók egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatása, ám ezt a kormány elvetette, miután úgy ítélték meg, hogy pont a minimálbéresek helyzetén nem javítana. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár október 31-én az M1 stúdiójában helyette azt javasolta, hogy hozzák előre a minimálbér-emelést a munkaadók, így ne január elsejével, hanem már a decemberi fizetésüket emelt összegben kapják készhez.

Ezek alapján, ha az utolsó pillanatban nem történik változás, akkor december elsejével a minimálbér bruttó 266 ezer forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 326 ezer forintra emelkedhet. Az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezerre ugorhatna a megállapodásnak köszönhetően.

2027-RE MEGSZŰNHET A GARANTÁLT BÉRMINIMUM

Az idei bérmegállapodás része lehet egy 2027-ig szóló, négyéves bérfelzárkóztatási program, amely keretében a garantált bérminimum az időszak végére megszűnne, helyét az ágazati bértarifarendszer venné át. Erre óriási szükség van, ugyanis hiába ért egyet minden szereplő abban, hogy a 2016-os bérmegállapodás sikeres volt, a legfontosabb a célt, a magyar minimálbér régiós felzárkózását nem sikerült teljesíteni. A szomszédos és visegrádi országokban szinte mindenhol jelentősen emelkednek a minimálbérek, Lengyelországban idén például 300 ezer forintra nőtt, a magyar garantált bérminimum szintjére.

Forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb