Szegedi Arcok

Alagutat találtak, vagy valami mást? Ma burkolatjavítás közben bukkantak Szeged történelmének egy kis szeletére a Dóm téren

Igazán furcsa dologra leltek csütörtökön délelőtt a Dóm téren, a Dömötör torony mellett, a burkolatjavítási munkálatok közben, ugyanis egy alagút szerűséget találtak a helyszínen. Információink szerint a helyszínt körbe is kerítették az illetékesek, és a javítási munkálatokat is felfüggesztették egyelőre.

Nos, mint kiderült, nem valami titkos alagútra lelhettek, hanem bizony a Szeged alatt húzódó csatornarendszer egy részét találhatták meg. Az MFM Régészeti Osztálya egy korábbi posztjában már foglalkozott a témával, ők azt írták, hogy bizony a város területén zajló munkálatok során – legyen az régészeti feltárás, vagy akár közműépítés – a munkagépek gyakran akadnak érdekes téglákból készült, boltozott építményekbe, melyek a nem szakavatott szemlélőnek első látásra „titkos” alagutaknak tűnhetnek.

SZEGED ELSŐ CSATORNARENDSZERÉNEK EGY RÉSZEI LEHETNEK

Azt is kiemelték, hogy ezek a járatok azonban nem rejtélyes alagutak, hanem Szeged első csatornarendszerének részei. A város első csatornája a vár területén épült, még a 18. század második felében, viszont a városban csak 1848 után kezdődött meg a csatornázás. Ezek elsősorban a vízállások levezetésére épültek, tehát a feltöltés előtti „csöpörkék” eltüntetése volt a céljuk, s a Tisza felé gravitáltak, vagyis lejtettek, ahogy a most a Dóm téren megtalált csatornarész is.

MINDEN ESETBEN A TISZÁBA TORKOLLTAK

Azt is megtudtuk a posztból, hogy egységes csatornahálózatról csak az 1879-es „nagy árvíz” utáni időszaktól beszélhetünk. A munkálatok Lechner Lajos irányításával zajlottak, így ezeket „Lechner-csatornáknak” szokták nevezni. Méretük változó, némelyikben egy felnőtt ember is tudott sétálni, míg a kisebbek kb. 1 méter átmérőjűek voltak. Tehát, ezek a téglaépítmények nem alagutak, és Rózsa Sándor sem ezeken keresztül szökött ki a várból, hiszen ezek minden esetben a Tiszába torkollottak, de az alatt soha nem vezettek át.

A legendának, mely szerint Rózsa Sándor ilyen módon szökött ki, annyi valóságalapja van, hogy más várakban valóban előfordulnak menekülő alagutak, azonban a szegedi vár nem tartozik közéjük. Az ilyen menekülőutak egyébként sem kígyóztak hosszasan a föld alatt, csak rövid egérutat jelentettek a várak területén kívülre. Szóval romantikus az elképzelés, hogy a betyárok így szöktek meg a várbörtönből, de a valóság ennél sokkal prózaibb – tették hozzá.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb