Közélet

Megállapodtak a minimálbérről és a bérminimumról, rendkívüli időpontban érkezhet az emelés

Idén decembertől 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között.

A felek az alábbiakban jutottak megegyezésre:

  • A legalacsonyabb keresetek korábban, már idén decemberben emelkedhetnek.
  • Decembertől a minimálbér 15 százalékkal – 266 800 forintra –, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal – 326 000 forintra – növekedhet.
  • A felek ajánlást fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembevételével 2024. évben is meg kell őrizni a bérek reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további béremelésre ösztönöznek.
  • Tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a bérek hosszú távon megőrizhetik vásárlóerejüket.

A tárca közleménye szerint az ülésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ismételten részt vett, és üdvözölte a döntést, valamint jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat – írja az Index

A MAGYAR SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG NEM ÍRTA ALÁ A MEGÁLLAPODÁST

A miniszter a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek is megköszönte, az egyeztetések szinte végig az együttműködés jegyében teltek. Ugyanakkor sajnálattal vette tudomásul, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség – nyilvánvalóan politikai okokból – a munkavállalók érdekeit figyelmen kívül hagyva hátráltatni próbálta a megegyezést, és végül a megállapodást sem írta alá.

A tárcavezető kiemelte, hogy az idei év az inflációcsökkentés, a jövő év pedig a gazdasági helyreállításának éve lesz.

Nagy Márton hozzátette: a növekedéshez a kereslet élénkülése is hozzájárulhat a jövőben, jó eséllyel már szeptembertől újra növekedésnek indulhattak a reálbérek, amelyet tovább fokozhat a minimálbér és a garantált bérminimum decemberi, igen jelentős emelése is. A kormány célja, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhessenek. A korábbi évekhez hasonlóan tehát egyre többet érhet a családok fizetése – összegezte a tárca.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb