Smart SzegedVideo365

Morzsi a robotkutya és a virtuális valóság varázsa bűvölte el ma a szegedieket: rekordokat döngető érdeklődés övezte a SZEBIT-et, Kelet-Magyarország legnagyobb IT rendezvényét

Óriásit ment csütörtökön a SZEBIT, Kelet-Magyarország legnagyobb IT rendezvénye az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a különböző gyártók, tech cégek ámulatba ejtő újdonságaival, bepillantást nyerhettek a virtuális valóság döbbenetesen realisztikus világába, amitől még mindig libabőrösek vagyunk, nem utolsó sorban pedig minden szívet meghódított Morzsi, a robotkutya, aki két lábon pitizik és a hátára fekve várja, hogy megvakargassuk a hasát. A rendezvény végén Tóth Gáborral, a PC TRADE SYSTEMS Kft. alapítójával és tulajdonosával, a SZEBIT főszervezőjével beszélgettünk.

A HOLNAP TECHNOLÓGIÁI MÁR MA ITT KOPOGTATNAK AZ AJTÓNKON

Ámulatból ámulatba estünk a SZEBIT kiállítóinak sorát végigjárva, hiszen a rendezvényen olyan technológiai újdonságok mutatkoztak be, melyekről nem olyan régen még csak álmodhattunk. Ez is bizonyítja, hogy a holnap technológiái tulajdonképpen már ma itt kopogtatnak az ajtónkon, szinte észrevétlenül kúsznak be a mindennapjainkba és válnak életünk szerves részévé.

MÁR NEM FÉLÜNK, HANEM KÍVÁNCSIAK VAGYUNK A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁRA

Nem véletlen, hogy az idei rendezvény központi eleme a mesterséges intelligencia volt. Az előadások és a workshopok keretében is több szó is esett a mesterséges intelligenciáról, különböző összefüggésben és különböző szakértők tolmácsolásában. Telt házzal dübörgött többek között Tilesch György mesterséges intelligencia-szakértő és tanácsadó előadása, aki elmondta, szerencsére napjainkban már az emberekben az idegenkedést és a félelmet a mesterséges intelligenciától felváltotta a kíváncsiság.

NÉZŐSZÁM REKORDOT DÖNTÖTT TILESCH GYÖRGY ELŐADÁSA

“Rekordot is döntöttünk annak tekintetében, hogy a Tilesch György féle mesterséges intelligencia előadáson a 100 szék is kevés volt, nagyon sokan nem tudtak leülni. Mi sem gondoltuk volna, de nagyon örülünk neki, hogy ezzel a témával is nagyon sok embert sikerült bevonzani. De annak is örülök, hogy a hétköznapi témák is érdeklik az embereket, melyek közelebb állnak hozzánk, minél inkább a jelenkori megvalósulását mutatják a technológiának. Minden standnál nagyon sokan voltak, ahogy az előadásokon és a work shopokon is nagyon sokan vettek részt, úgyhogy boldogok vagyunk” – összegezte Tóth Gábor.

ROBOTKUTYA SEGÍTHETI A JÖVŐBEN A RENDŐRÖK VAGY A TŰZOLTÓK MUNKÁJÁT IS

Hozzátette, már a rendezvény alatt szembetűnő volt, hogy mekkora érdeklődés övezte Morzsit, a robotkutyát, aki azon felül, hogy fut, ugrál, pitizik és fekszik, nagyon hasznos, mondhatni életmentő célokat is szolgál. A jövőben például a különböző rendvédelmi szerveket segítheti munkájukban. Példának okáért, a tűzoltók előtt beküldhetik egy égő házba, ahol a kameraképének köszönhetően úgy tudják feltérképezni a terepet, hogy emberélet nem kerül veszélybe.

BÁNHIDI BENCE IS GAMER SZÉKBE PATTANT ÉS LENYOMOTT EGY AUTÓVERSENYT

A másik hatalmas sláger a gamer corner volt, a videojátékok és e-sport rajongók paradicsoma. Itt a látogatók nem csak nézőként, hanem aktív résztvevőkként is belemerülhettek a virtuális versenyek világába. Így tett Bánhidi Bence is, a Pick Szeged játékosa, akit lencsevégre is sikerült kapnunk az egyik gamer székben.

ÚJ MÉRFÖLDKÖVEK AZ OKTATÁSBAN

Tóth Gábor elmondta, nagyot mentek a digitális kijelzők, az interaktív táblák, vagy az oktatást segítő megoldások is. Ez utóbbi segítségével a tanulók például egy autó különböző részeinek az összeszerelését gyakorolhatják be, de akár az egészségügyi hallgatók is elvégezhetik rajta első beavatkozásaikat virtuálisan.

KERESIK AZ EMBEREK A TECHNOLÓGIAI ÚJDONSÁGOK GYAKORLATI HASZNÁT

“Mi örülünk neki, hogy sikerült nagyon sok embert ide elcsalnunk, örülünk neki, hogy érdekelték őket ezek az attrakciók, de annak is örülünk, hogy a jelenkori kihívásokra adott válaszokat is megkeresik a standokon. Arra gondolok, hogy látják azokat is, amelyek kézzel foghatók, melyek már használhatók, azonnal bevonhatók akár az otthoni életbe, vagy a céges működésbe” – zárta gondolatait Tóth Gábor.

Operatőr és fotók: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb