Szegedi Arcok

A szegedi művész, Lapis András 70 színezüst érmével készült a legendás angol–magyar mérkőzés hetvenéves évfordulójára

Lapis András szegedi szobrászművész a legendás angol–magyar mérkőzés hetvenéves évfordulójára hetven színezüst emlékérmét adott ki. Az alkotás egyik oldalán az Aranycsapat bővebb keretéből akkor pályára lépett 12 játékos portréja látható, míg a másik oldalon a vetődő angol kapus, Gill Merrick szerepel, amint éppen az egyik gólt kapja.

Az évszázad mérkőzésének hetvenedik évfordulójára Lapis András szegedi szobrászművész hetven színezüst érmét készített. A legendás Aranycsapat és az angol válogatott 1953. november 25-én barátságos mérkőzést játszott, amelynek a végeredménye 6:3 lett – a vendég magyarok javára.

A MECCS, AMELY AZ EGÉSZ MAGYARSÁG ÜGYE VOLT

„Talán ez a mérkőzés szimbolizálja a magyar labdarúgás fénykorát, amikor senkit sem hagyott hidegen a foci. Akkor 12 éves voltam. Emlékszem, akinek volt otthon rádiója, az kitette az ablakba, hogy mindenki hallhassa Szepesi György közvetítését” – mondta az Indexnek Lapis András. A szobrász felidézte: az Aranycsapat akkor nagyon jó formában volt, ez a meccs pedig az egész magyarság ügye lett.

“Szepesi György a rádióban szpíkerként tökéletesen adta át a mérkőzés hangulatát, szinte magunk előtt láttuk a pályán futballozó játékosokat” – elevenítette fel a hetven évvel ezelőtti történetet a Szeged mellett, Szatymazon élő művész.

LAPIS ANDRÁS EDDIG TÖBB MINT EZER EMLÉKÉRMÉT KÉSZÍTETT A MAGYAR MÚLT MÉLTÓ MEGÖRÖKÍTÉSÉHEZ

Szegeden több szabadtéri szobra látható, például az Ifjú Mátyás király lovas szobor, a Szeged Múzsája vagy a Tisza-part egyik kedvelt alkotása, a Kalap alatt, amihez Sas Katalin 1975-ben ült modellt. “Nekem különösen fontos ez az érme, hiszen 1953-ban születtem, a meccs pedig abban az esztendőben november 25-én, éppen Katalin napján volt” – árulta el személyes kötődését Katalin. „Szeretném – tette hozzá –, ha ezeket a színezüst, vert érméket minőségi vásárlók vennék meg.” Sas Katalin Orbán Viktor miniszterelnököt is megkereste levélben, hogy felhívja a figyelmét az értékes művészi munkára.

MÉLTÓ MEGEMLÉKEZÉS

A lap azt írja, hogy az érme egyik oldalán az Aranycsapat 12 játékosának portréja, valamint az angol játékosok neve látható. Az érme másik oldala azt a pillanatot ábrázolja, amikor Merrick, az angol kapus éppen a hat gól egyikét kapja. Az érme hűen ábrázolja a robusztus felépítésű Merricket, aki kesztyűben védett, és jól látható még a bajusza is. “A megörökített magyar találatról szerintem mindenki jól láthatja, hogy az egy óriási gól, amit egy óriási lövés előzhetett meg” – magyarázta Lapis András, aki hozzátette: az érmekészítés egy hosszadalmas és bonyolult folyamat.

„A magyarok lelkének jót tesz, és képesek egységesen örülni, ünnepelni, amikor ilyen nagy győzelemnek van évfordulója, és amelyről méltón meg is lehet emlékezni” – tette hozzá Lapis András. A szobrászművész úgy véli, hogy a Tímár Péter 1999-ben bemutatott magyar filmvígjátéka, a korszakot, benne kiemelten a legendás mérkőzést feldolgozó, 6:3 avagy Játszd újra, Tutti című alkotás nagyon jól visszaadta azt a hangulatot, ami 1953 novemberében Magyarországon volt.

Kép: Sas Katalin

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb