Mindenmás

Magyarország több tája is fehérbe borult, Csongrád-Csanádban is leesett az első hó

Magyarország középső tájaira is megérkezett a havazás november 25-én. Az esti órákban több helyen is hullott a hó. Néhány centiméter esett csak a legtöbb tájon, de ez elég volt arra, hogy a tapadó hó több helyen is fehérbe öltöztesse a tájat – szúrta ki az Index.

Egy összeáramlási zónának köszönhetően érkezett meg sok helyre a középső országrészben is az idei első sík vidéki havazás az Időkép szerint. Mint kiderült, a Csongrád-Csanád vármegyei Forráskúton is havazott, amit meg is örökítettek:

Olvasói fotó Forráskútról. Anett/Index.

Sőt, a szomszédban, a Bács-Kiskun vármegyében található Lakiteleken egyenesen szakadt a hó:

Egy mondás szerint, ha november 25-én (Katalin napján) fagy, akkor karácsonykor esős, latyakos időre számíthatunk. De ennek a mondásnak hiába van nagy, több évszázados hagyománya, koránt sem feltétlenül igaz. Bár meteorológiai fordulópont szokott jönni az időjárásban ebben az időszakban, ettől függetlenül nem lehet ezt csupán egyetlen napra korlátozni.

AZ ALFÖLDÖN EGY ÖSSZEÁRAMLÁS MENTÉN LOKÁLISAN SZINTÉN LEPEL, NÉHÁNY CENTIMÉTER VIZES, TAPADÓ HÓRÉTEG ALAKULHAT KI

Ami a mai napot illeti, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap délután az Alföldön egy összeáramlás mentén lokálisan szintén lepel, – néhány centiméteres vizes, tapadó hóréteg – alakulhat ki. Estétől azonban fokozatosan csökken a felhőzet, és kiderül az ég.

Hétfő hajnalra pára, köd képződhet. A légmozgás mérséklődik, legyengül, csak néhol lehet egy-egy élénk széllökés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és 0 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Szegeden az előrejelzések szerint az alábbiakra számíthatunk időjárás terén:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb