Mindenmás

Megrendítő fotókon a Fehér-tavi darvak haláltusája, rengeteg példány pusztult el a madárinfluenza miatt

A napokban még körülbelül 13 ezer daru volt a szegedi Fehér-tónál, de hamarosan elhagyják hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. A madárinfluenza viszont őket sem kímélte, rengeteg hullott el ezekből a madarakból.

Az idei év utolsó darulesére invitálta az érdeklődőket múlt pénteken, november 24-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a szegedi Fehér-tóhoz. Viszont az utolsó pillanatban át kellett szervezni a túrát a KNPI természetvédelmi őrkerület-vezetőjének, mert úgy tapasztalták, hogy a megelőző napokban a madarak változtattak sokéves szokásukon, és teljesen más irányból húznak be este a tóra, így a Sándorfalva melletti gátakról, töltésekről nagyon keveset lehetne látni a darucsapatokból – írja a Kecsup.

SZÁZAS NAGYSÁGRENDBEN SZEDI ÁLDOZATÁT A MADÁRINFLUENZA

A Szatymaz melletti Beretzk Péter kilátótól indultak el ezért a túrázók, és közben megtudhatták: valószínűleg a madárinfluenza okozhat zavart az egyébként erős szociális kötelékben élő darvak soraiban. Vélhetően a madarak el is szeretnék kerülni elhullott társaik tetemét. Sajnos százas nagyságrendben szedi áldozatait a betegség a vonuló madarak körében, a darulesre érkezők is több elpusztult egyedet láttak útjuk során, így ez némileg komor színezetet adott az egyébként hideg, de szép őszi naplementének, amikor a tájat megtöltötte a darvak krúgatása. Az utolsó, november 23-ai szikronszámlálás alkalmával körülbelül 12 ezer 700 darvat észleltek a Fehér-tónál, de már valószínűleg nem maradnak soká, a tartós hideg beálltakor elhagyják hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet.

MEGRENDÍTŐ FOTÓKON A PUSZTULÁS

Barkóczi Csaba immár 10 éve egy szatymazi tanyán él, közel a szegedi Fehér-tóhoz, így gyakran van lehetősége az általa szeretett madarak megfigyelésére. A geográfus-madarász a Facebookon rendszeresen szebbnél szebb fotókon mutatja be a vízimadarak világát – ezt már a Sokszínű Vidék írja. Mint kiderült, a napokban Barkóczi Csaba számos, megrendítő erejű felvételt posztolt a szemmel láthatóan haláltusájukat vívó madarak utolsó óráiról.

Mindeközben a Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány is közzétett egy galériát az elpusztult állatok sokaságáról. Így írnak posztjukban: “pár hete még hatalmas ricsajjal húztak, ettek, éltek, vonultak. Látványuk maga volt csoda. Mára a csodából ennyi maradt.”

GYORSAN TERJED A BETEGSÉG

A madárinfluenza gyorsan terjedt, november közepén Szentesen is igazolták jelenlétét egy tenyészliba állományban, később Sándorfalván egy baromfiállományban, aztán a vírus egy orosházi baromfitelepen és később még több helyszínen is megjelent. A szakemberek az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és – kockázatelemzés alapján – meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A Nébih figyelmeztetett, hogy a vadon élő madarak vonulása nagymértékű kockázatot jelent a vírus baromfitelepekre történő bejutását illetően.

A HÁZI- ÉS VADON ÉLŐ MADARAK BETEGSÉGE

A madárinfluenza a házi- és vadon élő madarak betegsége. A vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, a házimadarak esetében a klinikai tünetek különfélék lehetnek: függenek a vírus megbetegítő képességétől, a madár fajától, korától, meglévő betegségeitől, tartási körülményeiktől. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélküli, vagy általános tüneteket követő (bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat) magas elhullási arány tapasztalható. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is.

A vírus a fertőzött állatok ürülékében, a tollukon, a légcsövükben van. A vadmadárnak nem is kell megközelítenie a háziszárnyast, a fertőzéshez az is elég, ha földre eső ürülékét az ember a cipője talpával, a szalmával vagy a takarmánnyal beviszi az ólba. Az állományon belül a további terjedésben aztán nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék illetve a szálló por és tollpihék belégzése is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb