Szegedi Arcok

Új tavacskája lett Szegednek, még egy sziget is található benne, egy igényesen kihelyezett műanyagszékkel

Milyen kevés város tud belvárosi tóval büszkélkedni – ezzel a szöveggel került fel pénteken egy fotó a Minden, ami Szeged nevű Facebook csoportba, amelyen jól látszódik, hogy úgy megtelt a Centrum gödörként elhíresült belvárosi “jelenség”, hogy már egy csepp sem férne bele. A fotó megihlette a készítőt, így már egy eseményt is létrehozott a közösségi oldalon, “legyen vízibicikli akadálypálya vagy delfinárium 2025-ig a Centrum gödör” névvel.

Évek óta húzódó téma a Centrum gödör ügye Szegeden, és nem nagyon halad előre semmi ebben a történetben. Egy-egy nagyobb eső után megtelik vízzel a terület, és tavacskaként “ékeskedik” a belváros szívében. Nyáron szúnyogkeltetőként üzemel…

…de volt már róla szó, hogy Centrum-gödör közpark lesz, P@csaember térplasztikával:

Most azonban ismét a központba került a téma, az egyik szegedi csoportba került fel ugyanis egy kép arról, hogy mennyire brutálisan megtelt vízzel:

Fotó: Brillmann Zsolt, Minden, ami Szeged FB.

A szemfüles kommentelők azt is kiszúrták a képen, hogy még egy kis szigetecske is létrejött a vízben, rajta egy nem túl igényesen odadobott műanyagszékkel. Más azt írja, hogy még szerencse hogy Kozsó nem szegedi. Ebbe is delfineket akarna. A fotó készítője kapott is a kommentek után az alkalmon, és létrehozott egy esemény a Facebookon, melyben így ír:

“Legyen Szegeden delfinárium a belvárosban? Vagy szívesen ugratnál vagy szlalomoznál vízibiciklivel? Nosza csatlakozz az eseményhez. Ugyanitt szervezzük a tó közepén lévő műanyagszék kimentését, és valamilyen alternatív művészi kiállítóhelyen kiállítani.”

EGY SZEGEDI, NEVERENDING STORY

Szürreális sztori a Centrum-gödör története. Az első tulajdonosa a Palánk Lakásszövetkezet volt, 1985-ben mélygarázst, a földszinten a Centrumhoz kapcsolódó áruházat, az emeleten lakásokat építettek volna, a srácok az alapozásig jutottak el, 1991-ben felszámolták a vállalkozást. A telket ekkor a Coop Szeged Zrt., majd egy magánszemély vette meg, aki 1999-ben adta tovább a Belváros 2001 Kft-nek. Itt jött újabb egy évtizednyi semmit tevés, aztán 2010-ben lejárt a kötelező beépítési határidő. A város kisajátíthatta volna a területet, de köszönte, nem csinált semmit.

Újabb négy év luft következett, 2014-ben az Igényes Otthon Kft. lett a tulajdonos, akik 2019-ben egy gigantikus társas – és irodaházat akartak építeni, 6 szinten 136 lakással, 153 férőhelyes mélygarázzsal és 23 földszinti parkolóval. Az építkezés leállt, a projektből nem lett semmi (micsoda meglepetés), sajnos sem társasház, sem a Kétfarkúak által feldobott park nem lesz egyelőre, és nagyon úgy fest, még évekig nézhetjük városunk egyik szégyenfoltját.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb