Kikapcs

A nyugalom és béke kis szigete vár rád: megnyitott Szeged első reformer pilates stúdiója, exkluzív interjú a Six Senses Pilates Boutique megálmodójával

Rohanó világunkban valamennyiünknek szüksége van egy olyan helyre, ahol egy kicsit kiszakadhatunk a mindennapok hajtásából, feltöltődhetünk, ahol megtalálhatjuk önmagunkat, testünk-lelkünk harmóniáját. Ezt a békességet és nyugalmat kínálja nekünk Szeged első reformer pilates boutique-ja, a Six Senses Pilates Boutique, akik alig két hónapja nyitották ki kapuikat, s máris belopták magukat a szegediek szívébe. A fiataloktól kezdve az idősebb generációkig nagyon sokan rátaláltak már az új Bakay Nándor utcai stúdióban a pilates-ben rejlő lehetőségekre.

Kiss Doris, a Six Senses Pilates Boutique egyik megálmodója számára hatalmas élmény megélni, hogy vágya végre valósággá vált, s alig két hónapja cégtársával, Zubai Galgóczy Gabriellával együtt megnyithatták Szegeden pilates stúdiójukat. Mint elmondta, a sport mindig is fontos szerepet töltött be az életében: élsportolóként vízibalettezett, illetve úszott. A pilates iránti szerelem nyolc éve kezdődött életében. Először csak hobbi szinten hódolt ennek a mozgásformának, amit olyannyira megszeretett, hogy amikor lehetősége nyílt rá, létrehozta Szeged első reformer pilates boutique-ját, ahol városunkban egyedülállóan, közel 200 négyzetméteren hatalmas gépparkkal várják vendégeiket. 

TESTÜNK MINDEN IZMÁT ÁTMOZGATJUK

De mi is valójában a pilates, mi teszi különlegessé, s oly sokak számára vonzóvá ezt a mozgásformát? Mint Doris elmondta, a pilates-t a német származású Joseph Hubertus Pilates találta ki. Eleinte csupán arra használta, hogy a saját testét formába hozza, hiszen nagy szüksége volt rá: a kis Joseph (akit a neve miatt évekig Pontius Pilates-nek csúfoltak) angolkórosan, asztmával született 1883-ban Németországban, és mindennapjait ízületi fájdalmak keserítették. Betegségei miatt gyakran volt kénytelen ágyban feküdni, eleinte sportolni sem tudott. A gyenge testben azonban hihetetlenül erős és ambiciózus lélek lakozott: Joseph elhatározta, hogy kihozza magából a maximumot. Speciális légzéstechnikáját az asztmája miatt alakította ki, majd tanulmányozta az emberi test izmait, és apja segítségével elkezdett gimnasztikai gyakorlatokat végezni, jógázni, testépíteni. Izmait oly mértékben kidolgozta, hogy kamaszkorában anatómiai rajzokhoz állhatott modellt.

Így nem csoda, hogy kezdetben a pilates a fekvő betegek rehabilitációs tornája volt, később a balerinákat is ezzel rehabilitálták. Joseph Pilates hat alapelvet fogalmazott meg, melyeket a pilates-ben mindig be kell tartani, ezek a

  • légzés,
  • koncentráció,
  • központosítás,
  • pontosság,
  • folyamatosság,
  • és a kontroll.

A pilates edzéseken a core izmokat fejlesztik. A core valójában egy izomcsoportot takar, amelybe egyebek mellett a medencefenék izmai, a haránt hasizom, a külső és belső ferde hasizom, a széles hátizom, a gerincfeszítő izom, a csuklyás izom és a rekeszizom tartozik bele, tehát segítségével gyakorlatilag átmozgatjuk testünk minden izmát.

DINAMIKUS PILATES, AHOL CSAK ÚGY LEREPÜLNEK RÓLUNK A PLUSZ KILÓK

Doris elárulta, az ő edzésein a klasszikus pilates-t dinamikus mozdulatokkal ötvözi. Míg az előbbi egy lassabb, úgymond „flow” élményt kínál művelőjének a dinamikus pilates leszálkásít, sőt segítségével súlyt is tudunk csökkenteni, ezért különösen kedvelt mozgásforma a hölgyek körében. „Az órákat vendégeink igényeihez alakítjuk, csúcskategóriájú vadonatúj gépekkel, eszközökkel dolgozunk. Jó hangulatú csoportos óráink lehetőséget adnak arra, hogy egymást inspiráljuk” – mondta el Doris. Hozzátette, egy-egy órán az alapos átmozgatáshoz nagyon sok eszközt használnak, gumiszalag, pilates labda, bokasúly, zsámoly, vagy éppen a pilates gyűrű színesíti, teszi változatossá az órákat. Az eszközök egyik előnye, mint megtudtuk, hogy annyira leveszi a terhelést izületeinkről, hogy gyakorlatilag ilyesfajta sérülés nem is történhet az edzések közben.  

EGY KIS ÉNIDŐ, NYUGODT, BÉKÉS KÖRNYEZETBEN

Mint a stúdió alapítója kiemelte, a Six Senses Pilates Boutique csoportos órákat kínál a vendégeknek, ami azért is nagyon jó választás, mert önbizalmat ad, s ösztönzőleg hat az emberre, ha közösen végzik a gyakorlatokat. Mindehhez pedig a szegedi stúdió egy nyugodt, és békés környezetet teremt, ahol a vendég eltöltheti énidejét és kicsit kiszakadhat a mindennapi hajtásból. „A hivatásomnak érzem, hogy az embereknek segítsek. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, hogy sikerült velünk fogyniuk például, hogy jó, amit csinálok. Engem ez tölt fel, mert tudom, hogy tényleg nagyon jó ez a mozgásforma” – mondta el Doris.

JANUÁRTÓL OKTATÓKÖZPONTTÁ VÁLNAK

Doris arról is beszámolt nekünk, ez csak a kezdet, rengeteg tervük van még, amit a közeljövőben szeretnének megvalósítani. Céljai között a nemzetközi pálya is szerepel, hogy New York-ban még jobban elmélyedhessen a pilates edzésformában. Szegedi stúdiójukban pedig januártól saját márkájú kollagént, és ruházatot is értékesítenek majd, sőt a gépparkot is fejleszteni fogják. Nem utolsó sorban pedig szintén januártól a felnőttképzéssel foglalkozó TMS Pilates-el összefogva oktatóközponttá válnak, úgyhogy várják azok jelentkezését is, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel.

Ha te is szeretnél testeddel és lelkeddel harmóniába kerülni, ha szükséged van egy kis énidőre, keresd Dorist bátran:

Six Senses Pilates Boutique

Szeged, Bakay Nándor u. 24 C/2 épület

telefonszám: (70) 420 7575

A képeket köszönjük Kiss Dorisnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb