Közélet

Most már biztos: január 1-től nagyot drágulnak az üzemanyagok, a NAV közölte, mennyivel

Most már biztos: 41,3 forintos drágulásra lehet számítani január 1-től a hazai, és a szegedi benzinkutakon. A NAV oldalán megjelent legfrissebb jövedékiadó-módosítás alapján kijelenthető, hogy 2024. január 1-től a benzin esetében 152,55, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz literenként az adó mértéke.

Mint korábban megírtuk, egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra, de a nyáron bejelentett adóemeléssel a kormány kicsit túlbiztosította magát és az adómérték egészen 420 forintos euróáárfolyamig elegendő, így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be – írja a Portfolio, ám ez végül nem így történt.

MEGNŐ AZ ADÓ MÉRTÉKE

A NAV oldalán megjelent legfrissebb jövedékiadó-módosítás alapján kijelenthető, hogy 2024. január 1-től a benzin esetében 152,55 (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 157,55), a gázolajnál pedig 142,9 (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 152,9) forint lesz literenként az adó mértéke. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az áfával együtt körülbelül 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

HA AZ OKTÓBERI ÁRFOLYAMOT VETTÉK VOLNA FIGYELEMBE, OLCSÓBB LENNE

A lap cikkében felhívja rá a figyelmet, amennyiben az EU-s rendelet szerint is alkalmazandó idei, október eleji euró-árfolyam mellett határozták volna meg a 2024-től aktuális adóterhet, akkor a benzin esetében literenként 139,3 forint jönne ki, a dízelnél pedig 128 forintos lett volna a jövedéki adó mértéke.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb