Mindenmás

Megszüntették a duzzasztást Kiskörénél, hatalmas mennyiségű fauszadékot hozott a Tisza Szegedre (galériával)

A kiskörei duzzasztás megszüntetése következtében hatalmas mennyiségű, levonuló uszadék van a Tiszán Szegednél. A folyó szemetet, de leginkább hatalmas faágakat, fauszadékot hoz jelenleg, ami miatt a Mindszent-Baks között üzemelő komp közlekedését felfüggesztik.

A Tisza vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű esőt hoztak az elmúlt időszakban a mediterrán ciklonok, ezért nagyobb árhullám vonul le a folyón. A felső szakaszon helyenként a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet is megközelítette a vízállás. Három nap alatt egyhavi csapadék hullott le Kárpátalján, ezért árhullámokra lehetett számítani. Tiszabecsnél már tetőzött a Tisza, ott a vízállás elérte a II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet.

MEGSZÜNTETTÉK A DUZZASZTÁST KISKÖRÉNÉL, JÖN AZ USZADÉK

Ami Szegedet illeti, itt ma 469 centiméteren állt a vízállás. Ez még messze van a rakpart lezárásának szintjétől, ám hatalmas mennyiségű fauszadékot hozott az árhullám, mivel 632 cm-es vízállásnál megszüntették a duzzasztást Kiskörénél, így a felvíz- és alvízszint kiegyenlítődik. A Tisza Kisköre alatti szakaszán a napokban, változó mennyiségű és intenzitású uszadék, valamint kommunális hulladék megjelenésére kell számítani, ami már jól látszódik Szegeden.

A levonuló uszadék miatt a Mindszent-Baks között üzemelő komp közlekedését a mai naptól (december 8.) átmenetileg fel is függesztik.

Így fest a Tisza jelenleg Szegednél:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Fotók: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb