Mindenmás

Tuti tippek a szegedi rendőröktől, hogy biztonságban és balesetmentesen tölthessük az ünnepeket

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az adventi várakozás időszakában a bűncselekmények, a közúti közlekedési balesetek megelőzését fokozott közterületi jelenléttel igyekszik biztosítani. A Bűnmegelőzési Osztály vezetője, valamint a Balesetmegelőzési Bizottság titkára közösen hívta fel a figyelmet az ünnepekre való készülődés legfontosabb prevenciós tudnivalóira.

VIGYÁZZ ÉRTÉKEIDRE A BEVÁSÁRLÁSOK SORÁN

A bevásárlóközpontokban, karácsonyi vásárokban fokozottan figyeljetek értékeitekre, táskáitokat ne hagyjátok őrizetlenül a bevásárlókocsin. Pénztárcáitokat, mobiltelefonjaitokat, okmányaitokat jól zárható, biztonságos helyen tároljátok.

HA ÚTRA KELSZ, MINDIG LEGYÉL KÖRÜLTEKINTŐ ÉS ÓVATOS

A karácsony a családi összejövetelekről, a vendégjárásról szól, ami a közúti forgalom jelentős növekedését eredményezheti, ráadásul az út- és látási viszonyok változása is fokozott figyelmet igényel. Természetesen nagyon fontos, hogy a jármű fel legyen szerelve korszerű biztonságtechnikai eszközökkel, de a megfontolt, előrelátó vezetési hozzáállást semmi nem helyettesíti. Kulcsszavak ilyenkor: körültekintés, óvatosság és türelem.

NE HAGYJ SZEM ELŐTT SEMMIT AUTÓDBAN

A járművekben látható helyen hagyott csomagok felkelthetik az ártó szándékú személyek figyelmét. Az elkövetőknek pár másodperc is elég, hogy az óvatlanságot kihasználva feltörjék a gépkocsit és megszerezzék a kiszemelt értékeket. A gépjárműben hagyott értéktárgyak nincsenek biztonságban, helyezzétek azokat a csomagterébe!

UTAZÁS KÖZBEN MINDIG HASZNÁLD A BIZTONSÁGI ÖVET

A téli időszakban kiemelt fontosságú a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek előírásszerű használata. Alkalmazzátok az életkornak és magasságnak megfelelő speciális védőeszközöket, amelyek használata jelentősen csökkenti baleset esetén a személyi sérülés bekövetkezésének kockázatát.

AZ ADOMÁNYGYŰJTŐ SZERVEZETEK SOHA NEM KÉSZPÉNZBEN KÉRIK A TÁMOGATÁST

Ebben az időszakban gyakrabban találkozhatunk a közterületeken, illetőleg a lakókörnyezetünkben különféle adománygyűjtőkkel. Általában valamilyen karitatív célra hivatkozva próbálnak pénzt szerezni. Azok a szervezetek, amelyek valóban adománygyűjtéssel foglalkoznak soha nem készpénzben kérik a támogatást. Minden esetben legyetek körültekintők, nézzetek utána, hogy kinek küldötök pénzt, kinek ajándékoztok.

ZÉRÓ TOLERANCIA AZ UTAKON, ILLETVE ÍGY LEHET BIZTONSÁGOS AZ ONLINE VÁSÁRLÁS

A karácsonyi vendégjárás alkalmával elfogyasztott legminimálisabb alkoholmennyiség is beláthatatlan következményekkel járhat. A zéró tolerancia az év minden napján kötelez a szabálykövetésre. A vendéglátók ne kínálják alkohol tartalmú itallal a járművezetőket! Egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe online, ami természetesen a karácsonyi ajándékok beszerzésére is igaz. Az Online biztonság, pénzügyi tudatosság érdekében mindig csak megbízható kereskedőoldalról, leinformálható eladótól vásároljunk! Amennyiben lehetőség van rá, akkor válasszuk az utánvételes megoldást, vagy a személyes átvételt. Bankkártyáinkkal kapcsolatos adatainkat ne adjuk meg kérésre idegeneknek, távoli elérést támogató alkalmazást pedig soha ne töltsünk le.

VIGYÁZZ A CSÚSZÓS UTAKON

Készüljünk fel arra, hogy a köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. A száraz és csúszós utak hirtelen válthatják egymást, egy útszakaszon vagy településen belül is, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. Ezért javasolják, hogy nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban vezessünk, így csökkenthető a balesetek bekövetkeztének kockázata.

GYALOGOSKÉNT IS FONTOS AZ ÓVATOSSÁG

Gyalogosként is közlekedj óvatosan, a szabályok betartásával, ügyelve a láthatóságra is. Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljünk láthatósági mellényt.

A KÖZÖSSÉGI OLDALAKON SEM ÁRT AZ ÓVATOSSÁG

A közösségi oldalakon megosztott nagyobb értékű karácsonyi ajándékokról, illetve az otthonunkról készült képek, bejegyzések tippeket, ötleteket adhatnak a betörőknek, tolvajoknak. Minden esetben mérlegeljétek, hogy milyen tartalmakat osztotok meg. Korlátozzátok azoknak a személyeknek a körét, akik láthatják fotóitokat, posztjaitokat.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb