Közélet

Vasárnapra és hétfőre is sztrájkot hirdetett a Volánbusz, a munkabeszüntetés a szegedi közösségi közlekedés buszjáratait is érintheti

2023. december 10-re (vasárnap) és 11-re (hétfő) hirdetett munkabeszüntetést a Volánbusz, azaz sztrájk lesz, ami érinti a szegedi helyi közösségi közlekedés buszjáratait is. A Volánbusz azt írja, hogy a sztrájk időtartama alatt is biztosítják az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően.

A sztrájk alatt több járat is kimaradhat Szegeden, ám ha a sofőr felveszi a munkát, akkor a járatok menetrend szerint közlekednek majd. Szegeden a tervezett leállás többek között a 21-es, 32-es, 60-as, 70-es, és 90-es járatokat is érinti. A teljes listát itt találod, tervezetten az alábbi járatok nem fognak közlekedni hétfőn, december 11-én:

A Volánbusz felhívja a figyelmet arra, hogy

amennyiben az érintett autóbusz-vezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik! 

Mindezek mellett a helyközi közlekedésben is lesznek kimaradó járatok, vasárnap és hétfőn is, ezeket ITT és ITT találod.

23 EZER KIESŐ JÁRAT ORSZÁGSZERTE

Bár a társaság indokolatlannak tartja a sztrájkot, azt is írják, hogy a Volánbusz haladéktalanul megkezdte rá a felkészülést. A még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte.

A várható fennakadások miatt a Volánbusz az utasok türelmét és megértését kéri.

A Volánbusz közleménye szerint

  • továbbra is indokolatlannak tartja a munkabeszüntetést,
  • vitatja annak jogszerűségét és
  • jogorvoslattal él a végzés ellen.

Mint ismert, az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan. A vita a cég szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaságnak az az álláspontja, hogy az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a Kollektív Szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott – írja a közlekedési társaság közleményében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb