Mindenmás

Hamis örökség ígéretével csapott be egyházi személyeket egy férfi, másfél millió forintot csalt ki két plébánostól – a Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt ellene

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki különböző vallási felekezethez tartozó sértetteket nemlétező örökség ígéretével ejtett tévedésbe, és ezzel okozott kárt nekik – tudtuk meg az ügyészségtől pénteken.

Mint kiderült, a vádirat szerint a férfi – akit korábban 15 egyházi személy, hasonló módszerrel történt megkárosítása miatt ítéltek el – 2017. év folyamán megélhetését abból biztosította, hogy magát valótlanul szlovák közjegyzőnek kiadva e-mailen egyházi személyeket keresett meg. Az üzenetekben a vádlott valótlanul azt állította, hogy egy elhunyt a végrendeletében a vagyonát az egyházközösségre vagy annak egy képviselőjére hagyta.

PÉNZT SZEDETT BE AZ ÁTVERT SÉRTETTEKTŐL

A férfi cselekményét azzal leplezte, hogy hamis közokiratokat – magyar, szlovák állami címeres, fejléces és bélyegzős közjegyzői vagy bírósági okiratokat – küldött állítása alátámasztására. Ezt követően a vádlott olyan ürüggyel, hogy az örökség átvételéhez még különböző díjak, illetékek, fordítási, közjegyzői és egyéb költségek megfizetése szükséges, a sértettektől különböző nagyságú pénzek átutalását kérte. A vádirat szerint vádlott jelen ügyben egy német, egy belga valamint egy ukrán plébánost igyekezett a fenti módszerrel megtéveszteni, tőlük két esetben összesen közel másfél millió forintot csalt ki, a harmadik sértett nem utalta át a tőle kért 200 eurót, hanem leveleit válasz nélkül hagyta.

CSALÁSSAL ÉS KÖZOKIRAT-HAMISÍTÁSSAL VÁDOLJÁK

A járási ügyészség a vádlottat 3 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, 16 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 3 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. A vádemeléskor a korábbi ügyében vele szemben kiszabott, 6 éves börtönbüntetését töltő vádlott bűnösségéről a Váci Járásbíróság fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb