Közélet

Megkezdődtek a munkálatok az újszegedi Kállay ligetben, kivágják a beteg fákat, de nem mindenki elégedett

Hamarosan közparkká nyilvánítják az újszegedi Kállay ligetet, ahol sokak örömére új játszótér és fitness park épülhet Szegeden, írtuk meg novemberben. Most, az Újszeged az én otthonom Facebook csoportba felkerült képek szerint el is kezdődtek a munkálatok, mely részeként a balesetveszélyes fákat kivágják a szakemberek, azonban a közösségi oldalon látható bejegyzések szerint nem mindenki üdvözíti a munkálatokat.

NINCS EGYETÉRTÉS AZ ÜGYBEN

Némi felháborodással indult a hétfő Szegeden. “Ez a környék lakóinak öröme és kívánsága? Mert a hírek szerint közkívánatra történik a tarolás, óriási, gyönyörű fák pusztítása. Ez egy felelős döntés?” – vetette fel a kérdést az Újszeged az én otthonom nevű Facebook csoportban az egyik felhasználó, aki abbéli aggodalmának adott hangot, az alábbi fotók kíséretében, hogy az újszegedi Kállay liget közparkosításának első lépéseként megkezdődött a fák kivágása. A megszólalók egy része úgy véli, hogy az előre beígért 20%-nál szemmel láthatóan is több fát vágtak ki már most, egyes hozzászólók szerint már az erdős rész több mint a fele, körülbelül a fák kétharmada kivágásra kerülhetett.

Mások viszont örömüket fejezték ki látva a projekt elindulását: “mi az erdő mellett lakunk. Eddig semmit nem lehetett ott csinálni, teljesen rendezetlen volt. Most elvileg játszóteret, parkot alakítanak ki, rendes tereprendezés lesz. Két kicsi gyerekkel, én igenis örülök, hogy lesz egy rendezett park és játszótér, nem csak egy dzsungel” – írta egy másik felhasználó a csoportban.

A KÖRZET ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐJE REAGÁLT

A felvetésre Avramov András, a körzet önkormányzati képviselője reagált. Mint írta, a Kállay liget jogállását tekintve eddig gazdasági erdő volt. Ez azt jelenti, hogy az ültetés pillanatában meghatározzák, hogy pontosan mikor kell kitermelni a teljes faállományt. A kitermelés tarvágást jelent – ilyenre látható példa Ásotthalom környékén az autópálya mellett -, amikor a fákat kivágják és a gyökereket is kiforgatják a talajból.. A Kállay liget több mint 50 éve előre betervezett tarvágása egy évtizeden belül megvalósult volna.

SZÁMOS FA BETEGSÉGÉRE FÉNY DERÜLT A VIZSGÁLAT SORÁN

“A tarvágástól való megmentés érdekében kezdeményeztem a terület átminősítését parkerdővé. (Ebben az esetben a fák addig élhetnek, amig az állapotuk megengedi.) Az átminősítéshez a szakhatóságok, az erdőfelügyelet és további irodák előírták a teljes faállomány egyedenkénti átvizsgálását. A vizsgálat számos fa betegségét, balesetveszélyes állapotát derítette fel, az erdőfelügyelet ezen vizsgálat és szakértői vélemények alapján kötelezően előírta az érintett fák kivágását” – magyarázta Avramov András.

ŐSSZEL ÚJABB FÁKAT FOGNAK MAJD ÜLTETNI

Hozzátette, a munkálatokra a vegetatív időszak végén kerülhetett sor, ezért most dolgoznak a szakemberek. A munkálatok befejezte után lezárulhat a parkerdővé minősítés folyamata és elkezdődhetnek a közösségi munkálatok (sétányok, játszótér kialakítása stb.). Ősszel pedig civil és önkormányzati együttműködés keretében, az új jelleget figyelembe véve faültetés is fog történni, tudtuk meg az önkormányzati képviselő hozzászólásából.

Forrás és fotók: Újszeged az én otthonom FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb