Kikapcs

Szemeket az égre, Szeged: az év egyik legnagyobb hullócsillag-esője jön a héten

A Geminidák meteorraj minden évben december 14-e körül tetőzik, és ez idén sincs másképp. Méltatlanul kevéssé híres rajról van szó, ugyanis az egyik legaktívabb hullás, és szinte mindig teljesíti az elvárásokat, ami gyakran az augusztusi Perseidáknál is több meteort eredményez. Nagyjából december 4. és 17. között találkozhatunk tagjaival.

Az év leglátványosabb meteorrajával kecsegtet december 14-én éjszaka: a Geminidák raj csütörtökről péntekre virradóan tetőzik, ekkor lesz Szegeden is látható majd a legintenzívebben a hullócsillag-eső. A Svábhegyi Csillagvizsgáló azt ígéri, hogy akár az augusztusi Perseidáknál is több hullócsillagot láthatunk, csak sok pokróccal és derült idővel készüljünk!

A GEMINIDÁK RAJ KIVÉTELES

A Csillagvizsgáló azt írja, hogy a Geminidák raj kivételes, ugyanis a pályaadatok alapján szülőobjektuma a 3200 Phaethon nevű aszteroida (kisbolygó), amely 1,4 év alatt kerüli meg a Napot. A kisbolygók anyaga sokkal sűrűbb, mint az üstökösöké, és jelentősen kevesebb bennük az illékony anyag, amely szublimálásra képes: egy szóval, nem növesztenek látványos csóvát. Hogy mégis hogyan származhat egy kisbolygótól annyi törmelék, hogy egy ilyen sűrű törmelékmezőt hozzon létre, ez mai napig kutatott kérdés. Vagy maga a Phaethon régen üstökösként ragyogott, de már elvesztette az összes anyagát, vagy az is lehet, hogy korábban egy nagyobb égitest a Naphoz közel érve esett több darabra, amely így létrehozta a Phaethont magát, illetve a törmelékfelhőt, amelyen minden decemberben áthaladunk.

LASSÚAK, FEHÉRES VAGY ENYHÉN SÁRGÁS SZÍNŰEK

A Geminidák meteorjait, mint minden meteorraj esetén, onnan lehet beazonosítani, hogy pályájának meghosszabbítása áthalad-e a radiánsponton. A radiánspont az égboltnak azon helye a csillagok között, ahonnan a meteorraj összes tagja érkezni látszik, amely a Geminidák esetén az Ikrek, azaz a Gemini csillagképben található, innen is ered a raj neve. Ugyanis a Föld méreteihez képest a végtelenből, egymással párhuzamosan érkeznek ezek a felvillanó szemcsék, amelyek ugyanúgy egy pontból látszanak eredni, mint a vasúti sínpárok a távolban. Nem feltétlenül halad át ezen a ponton a meteornyom, sőt általában az égbolt teljesen más területén láthatjuk, de a pályája ezen pont felé mutat. A Geminidákhoz tartozó meteorok további jellemzője, hogy általában lassúak, fehéres vagy enyhén sárgás színűek, és sok köztük a közepesen fényes tag.

HAJNALI 2 KÖRÜL LESZ A LEGTÖBB HULLÓCSILLAG

A raj maximuma december 14-én kora este várható, ekkor lép be a legtöbb porszemcse a légkörbe. Azonban azt, hogy egy adott helyről mikor figyelhetjük meg a legtöbb meteort, több tényező is befolyásolja. A legtöbb hullócsillagot hajnali 2 körül várhatjuk minden éjjel, ugyanis a radiánspont ekkor delel és emelkedik a legmagasabbra. Emellett azért is érdemes inkább éjfél után kimennünk az égbolt alá a meteorvadászatra, mert hajnalban fordul úgy a Föld, hogy „szemből” kapja a meteorokat, ezáltal minden porszemcsével frontálisan ütközik, és nagyobb relatív sebességgel. Természetesen kora este is lehet szerencsénk sok szép hullócsillaghoz, tehát akkor is megéri kimenni az égbolt alá.

Fényszennyezésmentes helyen, szerencsével akár 50 vagy még több meteort is észrevehetünk a maximum éjszakáján egy óra alatt, igazán jó körülmények között, és a leghalványabbakat is számlálva ez a 100-at is elérheti. 

Természetesen hiába kecsegtet gyakran több és szebb hullócsillaggal, a Geminidák azért kevésbé népszerű, mint az augusztusi Perseidák, mert sokkal kevésbé szívesen fekszünk ki a hideg decemberben a fűbe, mint augusztusban. Ettől függetlenül mindenképpen megéri megfelelő meleg ruházattal, teával és pokrócokkal felszerelve mégis kimenni, és legalább fél órán keresztül vagy akár tovább is csodálni az égboltot, mert feledhetetlen élményben lesz részünk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb