Sport

Négy napon keresztül szurkolhatunk a Szeged Box Club 9 induló versenyzőjének, ma startol a 100. “Papp László” Felnőtt Ökölvívó Magyar Bajnokság

Ma kezdődik Budapesten a 100. “Papp László” Felnőtt Ökölvívó Magyar Bajnokság. Négy napon keresztül szurkolhatunk a Szeged Box Club 9 induló versenyzőjének.

Szerdán, azaz ma startol a 100. ökölvívó magyar-bajnokság Budapesten. Az eseményen összesen 25 súlycsoportban avat bajnokot a magyar ökölvívás. Az esemény hivatalos megnyitóval veszi kezdetét és december 16-án, szombaton avatják a bajnokokat.

69 NŐI VERSENYZŐ LESZ

A női versenyben összesen 69-en neveztek be, amely jelentősen magasabb, mint az elmúlt évek átlaga. A férfiaknál a regisztrált létszám 156 fő, így összesen 225-en vehetnek részt a jubileumi felnőtt országos bajnokságon, amely Papp László nevét viseli. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség szerint női 50 kilóban nagy csata várható az Európa Játékokon szereplő Mezei Petra, valamint a 18 éves feltörekvő tehetség, Horváth Kármen között. Kármen ikertestvére, az ifi Eb-ezüstérmes Laura az 52 kilóban próbál szerencsét, ahol Sipos Hajnalka, és Pap Kata lehetnek a legnagyobb ellenfelei. Az Európa Játékokon az első mérkőzését megnyerő Lakotár Hanna hazánkban a legjobb 54 kilós, de a korábban ukrán színekben szereplő, Magyarországon készülő Umanska Svitlana is benevezett az országos bajnokságra. Szűcs Szabina, a kilencszeres magyar bajnok, Hannához hasonlóan komoly műtéten esett át, már edzésben van, de csak a Bocskai emlékversenyen lesz olyan állapotban, hogy ringbe léphessen. Az ő távollétében Dudek Beáta az 57 kilós súlycsoport legrutinosabb tagja, de a fiatal generációból Busa Andrea, Kovács Laura, Dobos Rebeka, és Dévényi Izabel is képes lehet meglepetésre.

Budai Vivien visszafogyasztott könnyűsúlyba (60 kg) és Szabó Petra is kiválóan szerepelt ebben az évben, de a korábban Ázsia-bajnokságon ezüstérmes kazah Kukhta Vladislava is regisztrált a versenyre. A már biztosan párizsi olimpiai résztvevő Hámori Luca következő magyar bajnoki címére tör a váltósúlyban (66 kg), amelyből egyértelműen kiemelkedik. A kétszeres ifi Eb-aranyérmes Nakota Veronika lehet a középsúly (75 kg) új favoritja, míg a veteránok, Nagy Bianka (70 kg), valamint Nagy Tímea (81 kg) ezúttal nem olimpiai súlyokban próbálnak szerencsét. A bajnoki rekorder Nagy Timinek egy 18 éves tehetség az ifi Eb- ezüstérmes, Komjáthi Nóra, míg Biankának szintén egy ifi titán, Kovács Nikolett lehet a legnagyobb ellenfele. A pécsi Hoffmann Réka ezüstérmet szerzett a 2022-es U22-es Európa-bajnokságon és címvédő a női nehézsúlyban (+81 kg), de ezúttal nem mehet biztosra a 21 éves ökölvívó. Heten neveztek be a legnagyobbak közé, és az ifjúsági Európa-bajnok, Rékától három évvel fiatalabb Szira Zsófia is az aranyéremért lép ringbe ezen a felnőtt országos bajnokságon.

IZGALMAS LESZ A FÉRFI MEZŐNY IS

A férfi 51 kilóban Bernáth Attila az Európa Játékokon nem szerzett olimpiai kvótát, így újra összecsaphat legnagyobb hazai ellenfelével, Virbán Martinnal, aki novemberben a Boxam tornán szerzett aranyérmével jelezte, hogy remek formában van. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Szaka István is igyekezett visszafogyasztani ebbe a súlyba, így az aranyérem kérdése hármójuk között dőlhet el.

  • Az idei Bocskai emlékversenyen ezüstérmes Virbán Gábor 54 kilóban kiemelkedik a hazai mezőnyben,
  • de egy korábbi ukrán ökölvívó, az U22-es Eb-érmes Bilostotskyi Rostyslav is benevezett az országos bajnokságra,
  • míg az Eb-bronzérmes Veres Roland az 57 kilóban favorit, nagyon közel volt a kvótához idén nyáron,
  • az Ob-n a tokiói olimpikon visszatérő Gálos Roland próbál majd borsot törni az orra alá.
  • Kovács Richárd, akárcsak Hámori Luca, már párizsi olimpikonnak tekintheti magát, az Európa Játékok bronzérme erre garancia.
  • A nyíregyházi versenyző többszörös címvédő idehaza, legnagyobb ellenfelei a fiatalok közül kerülhetnek ki, mint a 2022-es magyar bajnok Római Ruben,
  • a korábbi ifi Vb-ezüstérmes Orbán Adrián,
  • és a spanyolországi U22-es versenyen második Balog Márk lehetnek.

TOKIÓI OLIMPIKON IS JÖN

Az összefoglaló szerint mindezek mellett 71 kilós súlycsoportban az ifi Vb-ezüstérmes Gémes Levente 18 évesen rögtön a felnőtt magyar bajnoki címre tör, ebben a korábban ukrán Alistratov Mykyta, Oroyowve Isaac, valamint a kőszegi Buza Rómeó akadályozhatják meg. A félnehézsúlyban (80 kg) a szlovákok tokiói olimpikonja, Csemez Andrej is a nevezettek között található, így minden bizonnyal Kovács Pálnak, Krekó Istvánnak és Simon Márkónak is nagyon komoly teljesítmény kell a megállításához.

Az ifi Vb-bronzérmes Kiss Levente visszatért a nemzetközi mezőnybe a sok sérülést követően, így a 92 kilóban abszolút favoritnak számít. A szupernehézsúlyban (+92 kg) is van komoly visszatérő, a rendkívül rutinos Bernáth István, neki Zemliakov Evgenii, és az Európa Játékokon is szerepet kapó Felföldi László lehetnek a legnagyobb ellenfelei.

NEM OLIMPIAI SÚLYCSOPORTOK IS LESZNEK

A nem olimpiai súlycsoportok közül a 60 kilóban nagy csata várható a felnőtt bajnok Bundovics István, a junior Európa-bajnok Oláh Levente, valamint a korábban ukrán színekben bokszoló Petrosian Zoravor között. A 67 kilóban három 2004-ben született tehetség, az ifi Vb-negyeddöntős Buza Rafael, a Boxam tornán aranyérmes Petrimán Milán és Énekes Dominik között dőlhet el a magyar bajnoki cím sorsa, ebbe csak a veterán Fodor Milán, valamint Danyi Dániel szólhat bele. A középsúly (75 kg) szintén izgalmas csatákat tartogat, a Vb-negyeddöntős Akilov Pylyp a verseny legfőbb esélyese, de a nagy ütőerejű Mester Soma is ebben a súlycsoportban indul. A sokszoros válogatott Fehér Koppány egészen a cirkálósúlyig (86 kg) fogyasztott vissza, és Bárányi Péter, Lokár Márk, valamint Beri Kevin ellen is tapasztalati előnyben lesz.

A következő olimpiai kvalifikációs eseményre 2024. február 29-e és március 12-e között kerül sor az észak-olaszországi Milánó mellett, Busto Arsizio kisvárosában, így a felnőtt országos bajnokság, valamint az azt követő Bocskai emlékverseny egyben válogató is lesz azok között, akik egyelőre még nem szereztek párizsi indulási jogot.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség Youtube csatornáján élőben is követhetjük a szegedieket, és szurkolhatunk nekik! Hajrá, Szeged!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb