Szegedi Arcok

A legmenőbb újévi fogadalom: legyünk 2024-ben környezettudatosabbak, ebben nyújt nagy segítséget az Easy Fresh

Lassan eljön 2024, s ilyenkor már a legtöbben az újévi fogadalmainkat tervezgetjük. S, mi lehet annál jobb fogadalom, mint az elhatározás, hogy megpróbálunk környezettudatosabban élni. Környezetbarátnak lenni azonban nem kis kihívást jelent a mindennapokban. Elhatározásunkban nagy segítséget jelenthetnek azok a vállalkozások, melyek a fenntartható fejlődés mellett tették le a voksukat. Az Easy Fresh nevű mosó- és tisztítószereket gyártó családi vállalkozás, egytől-egyig környezettudatos termékeket kínál, így velük könnyedén betarthatod újévi fogadalmad. Arról, hogyan lehetsz környezettudatos, milyen megoldásokkal tud segíteni az Easy Fresh, a vállalkozás megalapítójával, Dr. habil Sápi Andrással beszélgettünk.

KÖRNYEZETKÍMÉLŐ RENDSZER AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS JEGYÉBEN

A környezetvédelem szempontjából sarkalatos pont a különböző termékek csomagolása, hiszen általuk irdatlan mennyiségű hulladékot halmozhatunk fel. Szerencsére az Easy Fresh-nél a fenntartható fejlődés jegyében kialakítottak erre egy környezetkímélő rendszert. Náluk minden flakon visszaváltható, amit megfelelő kezelés után újrahasznosítanak. „Ezeket a műanyag flakonokat is olyan helyről szereztük be, ahol már újrahasznosított műanyag granulátumból gyártották. Mellesleg ezt a flakont többször vissza lehet hozzánk küldeni, sőt, mellénk állt az egyik csomagküldő cég is, miszerint, ha rajtuk keresztül megy a csomag, akkor 40 napon belül ingyenesen visszajuttatják ezeket a flakonokat hozzánk” – magyarázta Dr. Sápi András. Mint mondta, ezeket a flakonokat, kimossák, átvizsgálják, újra töltik. Egy idő után azonban óhatatlanul sérülnek. Az Easy Fresh csapata így azon törte a fejét, hogy hogyan tudnák ténylegesen nullára csökkenteni a műanyagok melléktermékeit.  

KÖZÖS KUTATÁS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMMEL

„Most végre sikerült megoldást találnunk. Ledaráltuk az összes használt műanyagunkat, és a Szegedi Tudományegyetemmel egy közös kutatás során sikerült kifejleszteni, hogy ebből a használt műanyagból szálakat húzzunk. Az a terv, hogy ezáltal a 3D nyomtatóban használható polimer szálakat kapjunk, amivel újabb termékeket lehet gyártani” – árulta el Dr. Sápi András. Hozzátette, még ami gyakran előfordul az a papírhulladék. Általában vevőik a flakonokat kartonokban küldik vissza, s egy idő után, amikor már megsérülnek ezek a kartondobozok, az Easy Fresh egy speciális átalakítógéppel térkitöltőt készít belőle, az kerül majd a műanyag flakonok közé szállításkor, így ezzel a módszerrel ezek a papírok is teljesen újrahasznosíthatóvá válnak.  

SOK CSOMAGOLÁSMENTES BOLTBAN IS MEGFORDULNAK

Mint Dr. Sápi Andrástól megtudtuk, legtöbb termékeik a vonatkozó európai rendelet szerint nem minősülnek veszélyes anyagoknak, ezáltal nagyon sok csomagolásmentes boltban megfordulnak. „Ezt is tudjuk ajánlani azok figyelmébe, akik környezettudatosan szeretnének vásárolni, hogy rengeteg csomagolásmentes bolt van már az országban, akár Szegeden is, ahová elmehetnek a saját kis befőttes üvegükkel és kitöltik nekik például a tisztítószereket, de akár élelmet is be lehet ily módon szerezni” – mondta el. Hozzátette, karácsonyi ajándékként is nagyon mutatósan össze lehet állítani meglepetésünket egy-egy csomagolásmentes boltból, saját üvegünkbe, edényünkbe, ami egy kis kreativitással igazán személyessé és egyedivé varázsolja az ajándékot.

JÓ IRÁNYBA HALADUNK

Az Easy Fresh alapítója azt is elárulta, törekvéseik mit sem érnek a vevők pozitív hozzáállása nélkül. Mint mondta, úgy látja, nagyon jó irányba haladunk, egyre többen fordítanak időt és energiát arra, hogy környezetbarát megoldásokat válasszanak. Minden rajtunk múlik, milyen jövőt teremtünk magunknak és gyermekeinknek.

Ha te is elhatároztad magad a fenntartható fejlődés mellett, kezdd 2024-et környezettudatosan, az Easy Fresh csapatával könnyedén elindulhatsz az úton, termékeiket IDE kattintva éred el!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb