Szegedi Arcok

Igazi kis bátor Hős: a 7 éves kislány, Eliza mentette meg az éjjel édesanyja, és kistestvére életét a Szamos utcában

Nem volt zavartalan a karácsony a Szamos utcában, ugyanis hatalmas füst terítette be az egyik lakótömböt. Mint Viktor olvasónktól megtudtuk, az egyik lakás füstölt ki az éjjel – írtuk meg kedden délelőtt, majd most jelentkezett az egyik szomszéd is a szerkesztőségünknek. Mint írta, a lakásban az anyuka mellett nem három, hanem két gyermek és egy kutya is volt, amikor füstbe borult minden, és a nagyobbik gyermek Hősként viselkedett: ha ő nem kér azonnal segítséget, sokkal nagyobb baj is történhetett volna a helyszínen.

“Hajnali 1 körül csengettek. Az anyuka nagyobbik lánya, Eliza (7 éves) volt az, segítséget kért. Igazi kis bátor Hős!” – írta szerkesztőségünknek a felső szomszéd, aki az anyukával jó viszonyt ápol, mint megtudtuk, barátok.

NEM KELT FEL AZ ANYUKA, ÁJULTAN FEKÜDT

Olvasónk beszámolója szerint a kislányt ezek után beengedték a lakásba, adtak neki inni, bebugyolálták, amikor is mondta, hogy az anyja nem kelt fel. “Fogtam egy vizes törölközőt, az arcomra tekertem és leszaladtam hozzájuk. Az anya ájultan feküdt, nyitottam rá ablakot és felráztam, nem sok sikerrel, így szaladtam a gyerekszobába, hogy megkeressem a kicsi lányt, Szelinát, ő két és fél éves. Nem láttam semmit a füsttől…” – hangsúlyozta olvasónk, aki gyorsan elzárta a gázt, és kinyitotta a gyerekszobában is az ablakot, hogy lássa hol van a kisgyerek.

A FÖLDÖN ÜLT A KISGYEREK, A SÜTŐ LÁNGRA KAPOTT

Mint kiderült, a gyerek a földön ült, majd felkapta olvasónk és felvitte a nővéréhez. “Párom őt is bebugyolálta, kapott inni, én meg szaladtam vissza, hogy kihozzuk az anyjukat is. Addigra már erős füstmérgezést kapott. Nem volt eszméleténél. Kimentem még a konyhába, a sütő ekkorra már lángra kapott belül. Felül oltottam egy kis vízzel, majd otthagytam és elkezdtem levonszolni az anyát az ágyról, de nem bírtam el egyedül” – mesélte olvasónk, Sarolta, majd hozzátette, hogy ekkor jött egy rendőr és a párja segíteni, végül hárman vitték ki. Azt is megtudtuk, hogy egy elromlott tűzhely okozta a galibát, a családnak csak annyi tűnt fel hogy meleg van a lakásban, de éjszaka kezdett el füstölni.

ELIZA MIATT MENEKÜLT MEG AZ ÉDESANYJA ÉS A KISTESTVÉRE

Olvasónk beszámolója szerint ezek után a lányokat átadta a rendőröknek, és öltözni kezdtek ők is, hogy elhagyják az épületet. “Két kicsi fiú anyukája vagyok. Nálunk senkinek nem esett baja. Gyorsak voltunk!” – emelte ki, majd hozzátette, hogy később a párja visszament a kutyusért is a lakásba, majd levitték őt is. Az önkéntes szomszédok, illetve egy bátor rendőr gyors reakciójának hála, mindenki hamar kijutott a lakásból, így a tűzoltók azonnal megkezdhették a munkát. Olvasónk kiemelte – és mi is egyetértünk vele-, hogy a kis Eliza igazán bátor volt! Hiszen, ha ő nem kér azonnal segítséget, akár sokkal tragikusabb véget is érhetett volna a történet, de így sikerült megmentenie édesanyját, és kistestvére életét is!

AZ SBO-RA SZÁLLÍTOTTÁK A SÉRÜLTEKET

Cikkünk megjelenését követően egy másik olvasótól is kaptunk levelet, mint írta, a helyszínre elsőként a rendőrök érkeztek meg, és ahogy írtuk is, egy ott lakó segítségével menekítették ki a családot, anyát és gyermekeit. “Mikor az utcára értek a rendőrök a családdal, már a helyszínen voltak a mentők és a tűzoltók munkatársai. Több személyt, köztük rendőröket is a Szegedi SBO-ra szállítottak füstmérgezés gyanújával” – emelte ki. Az anyuka magas fokú füstmérgezést kapott.

Gratulálunk a kislánynak és Saroltáéknak is, valamint a rendőröknek, igazán bátran viselkedtek!

Az anyukának és a rendőröknek mielőbbi felépülést kívánunk! Hálásak vagyunk a közszolgálati egységnek, hogy perceken belül helyszínre érkeztek! Köszönjük mindenki munkáját!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb