Mindenmás

Már január előtt drágul az üzemanyag Szegeden is: kihirdették az év utolsó árváltozását

Arra mindenki felkészült lélekben, hogy hétfőtől mintegy hét százalékkal drágul az üzemanyag Magyarországon, csakhogy most kiderült, előtte még péntektől is emelik az árakat.

Drágulás lesz az üzemanyag nagykereskedelmi árában péntektől – derült ki a Holtankoljak friss tájékoztatásából. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis 

  • a benzin esetében bruttó 8 forinttal nő az ár,
  • míg a gázolaj esetében bruttó 6 forintos emelésre lehet számítani. 

A fogyasztói szempontból negatív változást a Brent típusú olaj árának emelkedésével magyarázták. Mindenesetre mindez azt jelenti, hogy a hét utolsó munkanapjától 

  • a 95-ös benzin – 570 Ft/liter
  • a gázolaj – 593 Ft/liter

árazással fut majd. Már csak az a kérdés, hogyan reagálnak a fejleményre a magyar benzinkutak.

JANUÁRTÓL 41 FORINTOS EMELÉS LESZ

Ez már sorozatban a második drágulás, miután éppen egy hete ugyancsak üzemanyagár-emelést jelentettek be. Jelenleg a 95-ös benzinért átlagosan 562, a gázolajért 587 forintot kérnek literenként. Legalábbis papíron. Ehhez képest ugyanis a töltőállomásokon akár húsz forinttal alacsonyabb árakkal találkozhatnak a fogyasztók. Vagyis azt lájuk, hogy a nagykereskedelmi ár változása az utóbbi hetekben nem feltétlenül érvényesült a kiskereskedelem szintjén, a két árszabás elvált egymástól.

A most meghirdetett nagykereskedelmi árak tehát péntektől lépnek életbe. De a fentiek miatt kérdés, hogy a kutak árazásába is begyűrűzik-e, vagy folytatódik az a gyakorlat, hogy a kiskereskedelem figyelmen kívül hagyja a változást. Erre bőven lenne indok, ugyanis januártól 41 forintos drágulás jön a jövedékiadó-kulcs megemelésének következményeképp.

Mindez eleve kellőképpen sokkolja a magyar járműtulajdonosokat, és éppen ennek felismerése vezetett ahhoz, hogy a töltőállomások a nagykereskedelmi ármozgásoktól függetlenül csökkentették az áraikat decemberben. Ha ugyanis a jövedékiadó-emeléssel újra 600 forint fölé kúszna a benzin és a dízel literenkénti átlagára, az egyúttal azt is jelentené, hogy a magyarországi üzemanyagárak ismét átlépik a lélektani határt, ami ellen a kormányzat is határozott küzdelmet folytatott, már csak az inflációs cél teljesülésének érdekében is – emlékeztet a Világgazdaság.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb