Közélet

Idén újra lehet durrogtatni a tűzijátékot szilveszterkor, petárdázni azonban most is szigorúan tilos

Csütörtöktől lehet pirotechnikai eszközöket vásárolni Szegeden is, ám petárdázni az idei évben is szigorúan tilos lesz. Tűzijátékozni is csak december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között bírunk.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg – hívta fel a figyelmet a szabályokra a rendőrség. Mint kiemelték, a professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus – érvényes felhasználási engedély birtokában – vásárolhatja meg.

12 ÓRÁNK LESZ TŰZIJÁTÉKOZNI IDÉN

A rendőrség szerdai közleményében azt is írja, hogy a 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel. Ehhez nem szükséges külön engedély. A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni. Azt is megtudtuk, hogy a 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg. 

CSAK ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ ÁRUSTÓL VÁSÁROLJUNK

Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve a termék minőségileg bevizsgált. Ne vásároljunk illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyeztetjük. A rendőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

PETÁRDÁZNI TILOS

Továbbra is TILOS petárdát birtokolni és felhasználni – hangsúlyozzák az egyenruhások, hiszen aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Minden évben történnek balesetek a petárdázás miatt hazánkban is. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat. A végtagok roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása senkinek sem hiányzik!

A TŰZIJÁTÉKOT NEM SZABAD HÁZAK ABLAKÁBÓL, ERKÉLYÉRŐL INDÍTANI

A rendőrség mellett a katasztrófavédelem is az óvatosságra hívja fel a figyelmet. Szerdai közleményükben azt írják, hogy a szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából vagy erkélyéről indítani, mert ez rendkívül tűz- és balesetveszélyes. Mukics Dániel kiemelte, hogy tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt, ahol épület vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, de legtöbbször tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat.

MEGRÉMÜLNEK AZ ÁLLATOK

Az is kiderült, hogy tavaly a zajhatások miatt több kutya megrémült, beszorult valahová, az állatokat a tűzoltóknak kellett kimenteniük; ez történt például Erdőkertesen is. A szóvivő azt kérte, soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy “csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak. Hozzátette: a szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

Szilveszter éjjel – az év többi napjához hasonlóan – kétezer tűzoltó lesz készenlétben ötszáz járművel.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy ha valaki tüzet, bajba jutott embert, állatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívó számot.

Forrás: police.hu, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb