Közélet

Megjelent a falusi csokról szóló rendelet, jelentősen nő a támogatás összege – mutatjuk a részleteket

Csütörtökön éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a falusi csokról szóló rendelet, amely a 2024-re vonatkozó szabályokat véglegesíti. A legfontosabb módosítással a meglévő ingatlanjukat korszerűsítő, bővítő igénylők nyernek több millió forintot – ez derül ki a Bank360.hu új szabályokat ismertető összefoglalójából.

Megjelentek a 2024-es falusi csok-támogatás módosított feltételei a csütörtök esti Magyar Közlönyben. A 2630 preferált kistelepülésen elérhető állami támogatást nyáron már egyszer átszabta a kormány, most azonban újra hozzányúlt a január 1-jétől alkalmazandó részletszabályokhoz. A friss rendelettel a falusi csok 2024-es feltételeit összefésülték a januárban induló csok plusz előírásaival.

15 MILLIÓ JÁR HÁROM GYERMEK UTÁN

A vásárlással egybekötött korszerűsítésnél egy gyermek után felvehető összeg 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forint. Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni.

A támogatott, 3 százalékos lakáshitellel kapcsolatban is történt egy fontos módosítás: a korábbiakkal ellentétben a felvehető hitelösszeg akkor sem feleződik meg, ha már meglévő ingatlant szeretne valaki bővíteni vagy korszerűsíteni. Vagyis két gyermek után minden esetben legfeljebb 10, három gyermek után pedig 15 millió forint kölcsönt lehet majd igényelni januártól, függetlenül a lakáscéltól – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A támogatott kölcsön kamata az első két évet követően nem három, hanem ötévente változtatható meg.

400 EZERRŐL EGYMILLIÓRA NŐ AZ ÖSSZEG

Ha van olyan gyermek, aki után még nem vette igénybe a család a támogatást, de korábban kötött támogatási és lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződést, az utóbb született gyermek után igényelhető csok összege gyermekenként 400 ezer forintról 1 millió forintra nő. Ezt az összeget a meglévő lakáshitel törlesztésére lehet fordítani.

A falusi csokot januártól 

  • a gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, 
  • egygyermekesek legfeljebb kettő, 
  • kétgyermekesek egy gyermek vállalása esetén vehetik igénybe, függetlenül attól, hogy mi a lakáscél.

A gyermekvállalás teljesítésére 

  • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
  • két gyermek vállalása esetén 8 év,
  • három gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre a teljesítésre, függetlenül a felvett támogatási összegtől.

A meglévő gyermekek mellé további gyermeket fiatal házaspárok vállalhatnak, abban az esetben, ha a feleség 40 évnél nem idősebb az igénylés pillanatában. Azoknál a szülőknél, akiknek már vannak gyermekei, nem vonatkozik életkori korlát.

KÉTÉVES TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOGVISZONY KELL

2024-től mindenkinek legalább kétéves társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia, aki falusi csokot vesz igénybe (és ugyanez a feltétel vonatkozik a januártól igényelhető csok pluszra is), függetlenül a vállalt gyermekek számától és a támogatás összegétől. Azok a falusicsok-igénylők, akik még idén, a 2023-as szabályok szerint igénylik a támogatást, de még nem bírálják el januárig az igénylésüket, kérhetik, hogy a 2024-es feltételek legyenek rájuk érvényesek. E szerint magasabb támogatási összeghez és nagyobb összegű kamattámogatott kölcsönhöz juthatnak hozzá.

Építés vagy bővítés esetén az igénylők számára az utolsó részfolyósítást követően 90 nap helyett 180 nap áll majd rendelkezésre, hogy bejelentkezzenek a csokos ingatlanba.

ADÓ-VISSZATÉRÍTÉS IS JÁR

2024-től is lehet igényelni adó-visszatérítést a falusi csok igénylőinek. Új építésű ingatlan vásárlása esetén az egyébként kedvezményes, 5 százalékos áfát nem kell megfizetni, az építkezésnél pedig a 27 százalékos áfa marad visszaigényelhető legfeljebb 5 millió forintig. Változás azonban, hogy a rendeletben csak a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű, egylakásos lakóépületek maradtak benne, a legfeljebb 150 négyzetméteres új lakásokra vonatkozó rész nem lép hatályba. Ez összhangban van a júliusban közzétett falusi csok rendelettel, amelyben már kikötötték, hogy a csok támogatást az újépítésű ingatlanok közül csak az egylakásos lakóépületre lehet felhasználni, többlakásos társasházban lévő lakásra nem. A falusi csokos vásárlásnál az illetékmentesség megmarad összeghatártól függetlenül, ami azt jelenti, hogy a 2630 kistelepülés valamelyikén lakóingatlant szerző jogosultak megspórolják a más esetben fizetendő 4 százalékos vagyonszerzési illetéket, amivel több millió forintot is nyerhetnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb