Közélet

Röszkei határvadász: „Aki azt mondja, nem fél, az hazudik”

Hogyan éli meg a határvadász a fegyverropogást a szolgálat közben? Milyen hatással van az adrenalinszint a munkavégzésre? Kialakul-e csapatszellem a határvadászok között? Mit gondol erről a család? A Magyar Nemzetnek mesélt erről Borbély Sándor, a határvadász tizedes a Röszke melletti egykori tranzitzónában. Borbély nyilatkozott a legveszélyesebb szolgálati élményéről is.

Hangsúlyozta, hogy minden emberben megtalálható egy egészséges félelem, amely az életvédelmet szolgálja a terepen. Az adrenalin szintje akciók közben az egekbe szökik, amit ő élvezettel tapasztal meg. 

KÖVEKKEL ÉS FEGYVEREKKEL TÁMADTAK

Bár az adventi időszakban csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma, az elmúlt hónapokban a határvadászok jelentős nyomásnak voltak kitéve, akár 700-800 migráns próbált meg egyetlen éjszaka alatt átjutni a kerítésen. Borbély Sándor az egyik legveszélyesebb élményét a Kékfény stábja által rögzített akciónak nevezi, ahol a migránsok kövekkel támadtak rájuk, miközben az embercsempészek fegyverekkel lőttek rájuk. Közben a szerb oldalon fegyverropogás hallatszott.

ELŐFORDULT, HOGY EGY ESTE ALATT UGYANAZT A MIGRÁNST NÉGYSZER FOGTÁK EL

A határvadászokat az akció során folyamatosan lőtték, a kamerák és a drónok segítségével viszont pontosan le tudták követni a migránsok mozgását, majd azonnal visszakísérték őket az államhatár szerb oldalára. Borbély Sándor szerint előfordult, hogy egy este alatt ugyanazt a személyt négyszer fogták el, és a határvadászoknak folyamatosan taktikai harcot kell vívniuk az embercsempészekkel – írja a Mandiner. Szerinte nem a bevándorló a leleményes, hanem a csempész, akik képzett személyek és folyamatosan alkalmazkodnak a határvadászok taktikájához. Borbély mosolyogva jelentette ki: végül mindig a határvadászok győznek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb