Közélet

Ma éjfélkor leállítják az újszülöttkori SMA-szűrést

Vasárnap éjfélkor leáll az újszülöttkori SMA-szűrés, értesült az RTL Híradó. A csatorna riportja szerint 2022 novembere óta kilenc csecsemőnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást, mielőtt még megjelentek volna a tünetek, márpedig az idő kulcsfontosságú ennél a betegségnél, írta meg a 24.hu.

Buday Krisztina, az SMA Egyesület elnöke az RTL Híradónak arról beszélt, a kezelőorvosoktól értesültek, hogy befejeződik a program december 31-én. “Úgyhogy elég megdöbbentő volt, mert azt hittem, hogy elindult valami, ami innentől kezdve már halad a maga útján, de nem” – fogalmazott.

AZ ÖSSZEGYŰJTÖTT ADATOK ALAPJÁN DÖNTHETNEK A PROGRAM FOLYTATÁSÁRÓL

Az SMA egyesület ezért levelet írt az országos kórházi főigazgatóságnak, amiben kérték, hogy támogassák a program folytatását. A csatorna megkeresésére a Belügyminisztérium közölte, a szűrőprogramra a tárca eddig több mint 400 millió forintot költött. Közölték: most feldolgozzák a szűrések adatait és az ezekből leszűrt tapasztalatok alapján döntenek a szűrőprogram folytatásáról.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb