Közélet

Jön az ár: ma este lezárják a Huszár Mátyás rakpartot (frissítve)

December 31-én, este fél hétkor az áradó Tisza miatt lezárják a Huszár Mátyás rakpartot Szegeden, tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

Mint csütörtökön megírtuk, december 31-én és január 1-jén tetőzhet a Tisza Szegednél. Az előrejelzések szerint a víz elérheti az alsó rakpart szintjét is, ezért szombat reggel 9 órától már tilos itt megállni és parkolni autóval.

A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél az év utolsó és a jövő év első napján megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter). Ezért az ATIVIZIG és az SZKHT úgy döntött, ma este fél héttől lezárják a Huszár Mátyás rakpartot a forgalom elől.

FRISSÍTVE: A LEZÁRÁS NEM JÁR EGYÜTT ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉG ELRENDELÉSÉVEL

Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Tisza vasárnap reggeli vízállása Szegeden 542 centiméter volt, és a következő két napban még 10-20 centimétert emelkedhet a vízszint az előrejelzés szerint. Így a levonuló árhullám elérheti a szegedi alsó rakpart szintjét, mely 560 centiméteren van.

A rakparton már szombaton 9 órától megállási tilalmat vezettek be. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. A Tisza szegedi szakaszán az elsőfokú készültség 650 centiméteres vízszint esetén lép életbe. Az eddigi legmagasabb vízállást Szegednél – 1009 centimétert – 2006 áprilisában mérték.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb