Közélet

Szijjártó Péter: az elektromos autók akkumulátorainak gyártása kapcsán hazánk a második legnagyobb kapacitással fog rendelkezni a világon

Tavaly több mint 13 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, ami rekordnak számít – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közzétett videójában. A miniszter a Szegedre érkező BYD-gyárral kapcsolatban azt is kiemelte, hogy a beruházási rekordjainkkal egyértelműen az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozunk, hiszen autóipari beruházásokat is nagy mennyiségben tudtuk Magyarországra vonzani.

Szijjártó Péter a videóban úgy fogalmazott, hogy tavaly a világgazdaság nagyon komoly válságokat élt át, és ezt mutatják a globális adatok is: 2021-ről 2022-re 12,5 százalékkal csökkent a világon végrehajtott beruházások mértéke. Tavaly az első fél évben újabb 30 százalékos csökkenést jegyeztek fel – tette hozzá.

13 MILLIÁRD EURÓNYI BERUHÁZÁS ÉRKEZETT

“Mindez tehát mutatja, hogy a beruházási kedv, a beruházások mértéke nagyon messze van attól, amit a Covid előtti időszakban a világgazdaság fel tudott mutatni” – hangsúlyozta a tárcavezető. Azt mondta, a fentiek tükrében még nagyobb teljesítmény az, hogy ezekben az években a magyar gazdaság folyamatosan beruházási rekordokat döntött: 2022-ben 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett a kormány ösztönzőrendszerén keresztül, tavaly pedig több mint 13 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, amihez 2 milliárd eurónyi készpénztámogatást biztosítottak – mondta Szijjártó Péter. Ezek a beruházások összesen 19 ezer munkahelyet hoztak létre, ami szintén rekordnak számít – hangsúlyozta.

ÚJ VILÁGGAZDASÁGI KORSZAK

Kiemelte azt is, hogy amikor a kormány ezeket a beruházásokat támogatja, akkor a munkahelyteremtést “jutalmazza”, hiszen ezek a magyar családok megélhetését biztosítják. Szijjártó Péter kifejtette, hogy a legtöbb beruházás tavaly Kínából érkezett, ugyanakkor a beruházások darabszáma alapján a magyar vállalatok állnak a második helyen, ami azt jelzi, hogy mára létrejött egy nagy és erős magyar vállalati kör, amely képes a külföldi beruházásokkal versenybe szállni. A tárcavezető azt mondta: egy új világgazdasági korszak alakul éppen, amelyben lesznek győztes és vesztes országok, és az, hogy egy adott ország melyik kategóriába kerül, az lehet a döntő, hogy mennyi beruházást tudnak magukhoz vonzani.

AZ AKKUMULÁTORGYÁRTÁS TERÉN A MÁSODIK LEGNAGYOBB KAPACITÁSSAL FOGUNK RENDELKEZNI

“Mi, magyarok a beruházási rekordjainkkal egyértelműen az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozunk, hiszen az ezt a korszakot meghatározó elektromos autóipari beruházásokat is nagy mennyiségben tudtuk Magyarországra vonzani” – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy hamarosan világ legnagyobb elektromos autókat gyártó vállalata is gyárat épít Szegeden, és ez lesz a hatodik ilyen gyár. Megjegyezte, hogy az elektromos autók akkumulátorainak gyártása kapcsán Magyarország a második legnagyobb kapacitással fog rendelkezni a világon, így a zöld, környezetbarát autóipar Európa-bajnoka és az egyik globális éllovasa lesz Magyarország.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb